Steeds meer mensen lopen thuis het coronavirus op

Print
Steeds meer mensen lopen thuis het coronavirus op

Afbeelding: ANP

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen week is gestegen naar 534. Dat is bijna een kwart meer dan de week ervoor. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De meeste mensen lopen corona thuis op.

Per dag waren er gemiddeld 76 besmettingen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers. Het aantal besmettingen steeg met met 534, dat is 102 meer dan de week ervoor (432 besmettingen). Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die het RIVM sinds deze maand wekelijks naar buiten brengt.

Volgens het RIVM gaat het vooral om besmettingen in Zuid-Holland. Van de 965 coronapatiënten die tussen 27 juni en 7 juli zijn gemeld komt liefst 40 procent uit die provincie (386 personen). Gemiddeld gaat het in Nederland om 5,5 besmette patiënten per 100.000 inwoners, maar in de provincie Zuid-Holland is dit aantal 10,4.

Het is voor het eerst in anderhalve maand dat het aantal besmettingen weer groeit. Toen begin juni de testcapaciteit is uitgebreid, was er ook sprake van een forse stijging van het aantal besmette coronapatiënten. Sinds die maand konden ook Nederlanders met milde klachten, zoals verkoudheid of niezen, zich laten testen.

In de afgelopen week zijn er nog zestien coronapatiënten opgenomen in ziekenhuis, en het dodental stijgt met acht.

België

De stijging in Nederland volgt nadat ook België een lichte stijging doormaakte. Daar is het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen per dag gestegen met 11 procent, in vergelijking met de week ervoor. Bij de Zuiderburen zijn er per dag gemiddeld 95 besmettingen.

Thuis

De meeste mensen lopen corona thuis op, zo blijkt uit de gegevens van het bron- en contactonderzoek dat de GGD uitvoert. Dat gaat om ruim 60 procent. In de meeste gevallen gaat het dan om kleine uitbraken onder leden van hetzelfde huishouden of families. Ruim 11 procent van de mensen liep het virus op op het werk. Maar er zijn ook coronabesmettingen vastgesteld in bijvoorbeeld verpleeghuizen of bij een sportclub.

Viroloog Ab Osterhaus wijst op verschillende oorzaken die een rol kunnen spelen bij de stijging van het aantal coronabesmettingen. ,,Er zijn natuurlijk nogal wat veranderingen. De algemene houding ten opzichte van het coronavirus en de regels is wellicht wat versoepeld, het verhoogde reisgedrag zou een rol kunnen spelen, mogelijk is er intensiever getest.’’ Volgens de expert ‘gaan de aantallen weliswaar omhoog, maar zitten de cijfers nog binnen de foutmarge’. ,,Als deze cijfers een aantal weken achter elkaar blijven oplopen, betekent dit natuurlijk wél wat’’, zo benadrukt de viroloog.

Tussen 1 juni en 12 juli zijn in totaal 369.287 testen afgenomen door de GGD’en waarvan een uitslag bekend is. Hiervan was gemiddeld 1 procent positief. Tussen 1 juni en 12 juli is het percentage positief gedaald van 2 procent naar 0,6 procent.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19 patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die het RIVM noemt.

Buitenland

Van alle bevestigde besmettingen in juli is bekend dat 7,5 procent van de patiënten twee weken voor ze ziek werden in het buitenland is geweest. Het gaat om 69 van de 922 positief geteste personen. Het merendeel was in België (12), Duitsland (11), Servië (10) en Kazachstan (8) en in de VS (3) geweest. Deze data worden sinds 1 juli bijgehouden.

Lokale lockdowns

Nieuwe lockdownmaatregelen vanwege het coronavirus zijn deze zomer niet uit te sluiten, maar die zullen dan eerder lokaal of regionaal zijn. Dat betoogde Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad maandagavond na afloop van overleg tussen de 25 Veiligheidsregio’s. ,,Wij denken met de kennis die we nu hebben, veel meer dan vier maanden geleden, dat we dan in elk geval niet het hele land in allerlei maatregelen hoeven te zetten.” Lokale maatregelen moeten dan voorkomen dat het hele land in lockdown moet. Bruls: ,,Ieder van ons is een beetje bang voor het schrikbeeld dat we allemaal weer maanden in die maatregelen gaan zitten.’’