Londen

Britten weren Huawei uit 5G-netwerk

Print
Britten weren Huawei uit 5G-netwerk

Afbeelding: EPA

De Britse regering eist dat telecombedrijven de betrokkenheid van het Chinese bedrijf Huawei bij het Britse 5G-netwerk afbouwen.

Tegen 2027 mag er helemaal geen apparatuur van Huawei meer in het netwerk worden gebruikt, zegt minister van Cultuur Oliver Dowden.

Tegen het einde van het jaar moet het voor telecombedrijven verboden worden om nieuwe 5G-apparatuur van Huawei te installeren in het Verenigd Koninkrijk. „Dit was geen makkelijke beslissing, maar het is de juiste voor de Britse telecomnetwerken, onze nationale veiligheid en voor onze economie”, vertelde Dowden in het Britse parlement.

Vertraging

Dat de techniek van de techgigant pas in 2027 hoeft te zijn verwijderd is een meevaller voor Britse telecombedrijven. Zij vreesden eerder dat ze miljarden extra moesten uitgeven om de Chinese apparatuur sneller uit het 5G-netwerk te verwijderen. Toch levert ook deze beslissing een vertraging op van de uitrol van 5G in het Verenigd Koninkrijk van twee tot drie jaar met tot twee miljard pond aan bijkomende kosten.

Reactie

Huawei laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn en noemt de beslissing „slecht nieuws voor iedere Brit met een mobiele telefoon”. Het Chinese bedrijf staat erop dat de Britse regering het besluit heroverweegt.

De directe aanleiding voor het weren van Huawei is de impact van nieuwe Amerikaanse sancties. Die hebben volgens Londen invloed op het vermogen van de Chinezen om in de toekomst een betrouwbare leverancier te blijven. De VS hebben Huawei op een zwarte lijst gezet, omdat het Chinese techbedrijf een gevaar voor de Amerikaanse nationale veiligheid zou zijn. Washington beticht het bedrijf ervan via achterdeurtjes in zijn technologie spionage mogelijk te maken, maar dat wordt door Huawei fel tegengesproken.

Verontwaardiging

In januari ondertekende Johnson nog een door de regering van Theresa May opgestelde 5G-overeenkomst, waardoor Huawei bepaalde „niet-kernonderdelen” voor het Britse netwerk mocht gaan leveren. Dat leidde tot verontwaardiging in Washington, dat de Britten juist met klem had opgeroepen niet in zee te gaan met het Chinese bedrijf.

De Amerikaanse veiligheidsadviseur Robert O’Brien ontmoet deze week vertegenwoordigers van Frankrijk, Duitsland en Italië in Parijs om beveiliging te bespreken, waaronder die van 5G-netwerken.