90 seconden: Dit gebeurde er precies in de nacht van het Pinkpopdrama

Woensdag verschijnt Danny S. voor de rechter. De man die twee jaar geleden per ongeluk inreed op een groepje Pinkpopgangers dat zittend op straat een spontane afterparty hield.

Genaud Molin en Jacky Martens

Bij het ongeluk kwam Gilles Boux de Casson uit Heerlen om het leven. Een vrouw en twee mannen uit Heerlen en Landgraaf raakten ernstig gewond. In 90 seconden nemen we je mee naar de nacht van het Pinkpopdrama. Hoe zat het ook alweer?

Afterparty

Sommige feestjes mogen gewoon niet eindigen. Onder dat motto ontstaat in de nacht van zondag op maandag een afterparty hier buiten bij de ingang van Pinkpopcamping B in Landgraaf. Met z’n tienen zitten ze op straat. Sommigen kennen elkaar uit de Heerlense cultuurscene, via via, of uit een van de kroegen in de stad. Het groepje houdt één weghelft van de Mensheggerweg bezet.

Lees ook: Advocaat in zaak-Pinkpopongeval: ‘Onjuiste bebording, Danny S. reed niet te hard’

Bestelbus

Tegen vier uur ’s nachts, als er nog een klein groepje over is, gaat het mis. Een bestelbus rijdt vier mensen uit het groepje aan, sommigen vliegen meters door de lucht. Gilles, een vrijwilliger van Pinkpop en poppodium De Nieuwe Nor in Heerlen komt om het leven, drie anderen raken zwaargewond.

Lees ook: Pinkpopdrama van uur tot uur: ‘Iemand zei nog: we zitten hier wel op straat, hè’

Danny S.

Aan het einde van de ochtend is de bestuurder van de bestelbus bekend: Danny S., een man uit Heerlen die in de podiumbouw werkt. Hij was zelf de avond daarvoor nog met zijn vrouw en kinderen naar Pinkpop gegaan en moest die dag naar Amsterdam om het decor te bouwen voor de show van Beyoncé en Jay-Z, die avond in de Arena. Daar komt het niet van. Na de aanrijding rijdt hij in shock nog door, maar een paar uur later meldt hij zich bij de politie. Volgens zijn eigen verklaring heeft S. de groep nooit zien zitten.

Eis

Danny wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door onvoorzichtig of onoplettend rijden en doorrijden na het ongeval. Nabestaanden van de slachtoffers krijgen de kans om te spreken en nadat het OM een strafeis op tafel heeft gelegd, is het laatste woord aan Danny zelf.

Lees hier alles over het Pinkpopdrama

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal