Eis: anderhalf jaar cel en ontzegging rijbevoegdheid voor veroorzaken Pinkpopdrama

‘In een keer zitten daar mensen op de grond, in het pikkedonker. Ik zag ze pas toen ik ze raakte.’ Dat zei Danny S. de veroorzaker van de fatale aanrijding in de nacht na Pinkpop 2018 kort na de aanrijding tegen zijn baas. Tegen zijn moeder zegt hij dat hij voelde dat hij over iets heen reed en een hoop geschreeuw hoorde. Hij reed door, in shock naar eigen zeggen.

Claire van Dyck

Zo blijkt tijdens het strafproces woensdagochtend tegen de 37-jarige S. uit Heerlen bij de rechtbank in Maastricht. De officier van justitie eist anderhalf jaar cel en ontzegging van de rijbevoegdheid van vijf jaar voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door onvoorzichtig of onoplettend rijden en doorrijden na het ongeval. Hij heeft de slachtoffers „aan hun lot overgelaten” zei officier van justitie Rob van Dartel. S. zag de groep tot langdurig niet, tot twee keer toe en reed door. S. heeft niet met opzet op de groep ingereden maar heeft wel schuld, aldus de officier. Danny S. reed een groep festivalgangers die op de Mensheggerweg in Landgraaf bij de uitgang van camping B zaten aan en reed door. De 35-jarige Gilles Boux de Casson uit Heerlen – vrijwilliger bij Pinkpop - overleed ter plekke, drie andere festivalbezoekers raakten zwaargewond.

© ANP

Snelheid

S. reed met gemiddeld 51 kilometer per uur op de Mensheggerweg ten tijde van het fatale ongeval niet te hard. Er gold een maximumsnelheid van 80 doordat verkeersborden van 30 kilometer per uur - de snelheidsbeperking die gold tijdens en na afloop van Pinkpop - na zijstraten niet zijn herhaald. Desalniettemin had bestuurder Danny S. de groep kunnen zien en kunnen remmen, zij zaten op een goed verlichte weg. Dat blijkt uit de verkeersongevallenanalyse van de politie. Uit een bloedtest bleek niet dat S. alcohol had gedronken of drugs of medicijnen had gebruikt. Officier van justitie Rob van Dartel tekent daarbij aan dat die na zes uur na het ongeval is afgenomen en dat alcoholgebruik dan al niet meer aantoonbaar kan zijn. Hij vroeg S. ook of hij was doorgereden omdat hij „bang”was dat alcohol zou worden aangetroffen. S. antwoordde ontkennende.

De officier zegt dat S. gezien de bebording niet te hard reed, „als je aandacht bij de weg houdt en niet bezig bent met andere dingen. Als hij had opgelet had hij de slachtoffers gezien”. Hij vermoedt dat S. zijn telefoon gebruikte tijdens het ongeval, maar dat is niet vast te stellen omdat S. zich de code zegt niet te kunnen herinneren en het niet gelukt is toegang te krijgen tot het toestel. „Ik geloof niet dat het tot op de dag van vandaag niet lukt om de code te herinneren. De pincode van de bankpas is ook niet vergeten.” Hij stelt dat het tot twee keer toe de groep niet zien gevolg is van langdurig niet opletten, zelfs niet toen ze in het licht van zijn koplamp zaten, niet anders kan dan leiden tot een celstraf.

Levensgevaarlijk

Advocaat van Danny S., Raimon Maessen, vraagt om vrijspraak. S. reed aanzienlijk langzamer dan was toegestaan omdat hij mensen zag lopen langs de weg. De slachtoffers zag hij niet zitten op de weg. Doordat de festivalgangers er voor kozen op de weg te gaan zitten, ontstond het risico op een ongeval op een weg die was vrijgegeven voor verkeer en waar al voertuigen passeerden, aldus Maessen. „Het was niet de vraag of er een aanrijding zou plaatsvinden, maar wanneer. Anderen hebben de groep ternauwernood kunnen ontwijken. Er was sprake van een levensgevaarlijke verkeerssituatie.” Kort voor het ongeval heeft een getuige hen gevraagd om van de weg te gaan, maar daar is niet op gereageerd. Het zicht was beperkt door weinig maanlicht en de mensen vielen niet op door donkere kleding. Ook diverse getuigen verklaarden erover dat ze niet goed te zien waren. Eén van hen had nog iets geroepen van; ‘ga van de weg, idioten’. Ook de straatverlichting liet te wensen over, zegt Maessen. Hij hekelt het uitblijven van optreden door de politie. Die heeft verklaard dat de festivalsfeer er niet naar was om de mensen van de rijbaan te sturen vanwege de festivalsfeer. Maar de weg was wel weer open en de politie-inzet weer regulier. Een agent die vlak voor het ongeval over de weg reed, sprak hen evenmin aan omdat hij meende dat de groep in de berm en op het fietspad zat. Ook hij heeft niet waargenomen dat de Pinkpopbezoekers op het wegdek zagen, zegt Maessen. Er is volgens hem sprake „van een treurige samenloop van omstandigheden” waar Danny S. geen schuld aan heeft.

Lees ook: Advocaat in zaak-Pinkpopongeval: ‘Onjuiste bebording, Danny S. reed niet te hard’

In shock

Kort voor de aanrijding passeerde S. de groep op de andere weghelft, komende vanuit Landgraaf. Hij keerde echter, reed terug en reed rechtdoor over de groep. S. zegt beide keren de groep niet te hebben zien zitten. Hij reed door, in shock zegt hij, en meldde zich later bij de politie in Amsterdam waar hij naar toe was gegaan voor het opbouwen van het podium voor een concert. Zijn baas heeft verklaard dat Danny „trilde als een rietje” toen hij hem ophaalde. Een psycholoog heeft geen stoornissen geconstateerd bij S. Gezonde mensen kunnen verschillende reageren op een heftige gebeurtenis. Zijn gedrag is te duiden uit acute paniek die relatief kort heeft geduurd. Rond negen uur ‘ ochtends heeft S. zichzelf bij de politie gemeld.

Politiepatrouilles

De Mensheggerweg werd om 2.10 uur weer volledig opengesteld voor verkeer. Enkel de snelheidsbeperking - aangegeven met borden - van 30 kilometer per uur gold nog. In het uur voor de aanrijding passeerden twee politiepatrouilles de groep op de weg, maar stopten niet en stuurden niemand weg. De sfeer was feestelijk, het verkeer reed rustig en er waren meer mensen op de been”, verklaarden de agenten. De politie constateerde na een interne evaluatie dat ze juist hebben gehandeld.

Doordat de politie niet ingreep had de groep festivalgangers niet het idee dat ze iets fout deed en waande zich veilig, zei letselschadeadvocaat Nino Pennino daarover eerder. Danny S., Bureau Pinkpop en de gemeente Landgraaf zijn formeel aansprakelijk gesteld voor de geleden schade.

Gemeente

De gemeente Landgraaf concludeerde na eigen onderzoek geen steken te hebben laten vallen en zag geen reden voor een onafhankelijk onderzoek. Uit de verkeersongevallenanalyse van de politie blijkt echter dat is verzuimd voldoende borden 30 kilometer per uur te plaatsen. Ze stonden wel bij de entree van de Mensheggerweg van beide zijden, maar zijn niet herhaald na de zijstraten.

Slachtoffers

De drie slachtoffers die zwaargewond raakten tijdens de aanrijding zijn getekend voor het leven. Naast confronterende littekens zijn er lichamelijke en geestelijke beperkingen bleek tijdens de bespreking van de zaak. Wayne en Mathijs schetsten in een korte slachtofferverklaring dat hun toekomst ingrijpend is veranderd. Pijnen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, stemmingswisselingen, verlies van werk en niet kunnen beginnen aan een geplande opleiding. Het vrouwelijke slachtoffer volgde de zitting in een aparte zaal op de begane grond omdat zij de trappen naar de zittingszaal niet op kan. Zij arriveerde in een rolstoel bij de rechtbank.

Laatste woord

In zijn laatste woord betuigde Danny S. spijt dat het ongeval was gebeurd en sprak zijn medeleven met nabestaanden en slachtoffers uit. 18 juni 2018 is een zwarte dag voor velen. Een dag die naast mijn leven ook levens van anderen heeft veranderd. Ik denk er elke dag aan.”Hij zei ook dat een gesprek met Mathijs, die ernstig gewond raakte, en zijn vriendin, hem goed had gedaan. „Bij het afscheid wilde ik hen een hand geven. Dat wilden ze niet. Ze wilden een knuffel. Dat zij mij konden vergeven was een groot gebaar.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal