Van nul tot nu

Een lijntje met heejboeëve

Blasiuskapel bij Blankenberg. Blasius werd aangeroepen bij kiespijn. © Keerder Kroniek

In vroeger jaren ontstonden er allerlei ziektes door het eenzijdige voedingspatroon en de slechte hygiëne. Omdat Keer geen dokter had waren de inwoners aangewezen op artsen uit de omliggende grotere plaatsen. Maar vaak gingen inwoners zelf medicijnen ‘brouwen’. Sommigen wierpen zich op als gebedsgenezer die, omdat ze een rechtstreeks lijntje met heejboeëve, een bijzondere gave hadden om te genezen

Fons Meijers - Keerder Kroniek

Een bekende genezer in Keer was Jeu Paulussen (1891-1948). Zijn ‘kracht’ om mensen en dieren met gebed te genezen was tot ver in de omtrek bekend. Hij had die gave overgenomen van een oud vrouwtje uit Maastricht. Ook Louis Heijnen (1869-1951) was gebedsgenezer. Hij zegende bij kiespijn. Daarvoor gebruikte hij een kies van een overledene, waarmee hij over de zieke kies wreef.

Gebeden

In een schriftje van Nes Beckers-Jans (1884-1953) lezen we een gebedje tegen brandwonden:

Onzelieveheer en Sint-Jan reisden door het land zij vonden een die was verbrand, ze raapten hem op en blaas hem er op (naam noemen …….. en blazen). Daarna vijf Onzevaders voor de arme zielen in het Vagevuur.

In een schriftje van Frans Neederlants (1906-1978) een gebedje tegen bloedstolling:

Men maakt het kruisteeken ter Eere God onze L. Vrouw en H.Drievuldigheid en dan zegt men: Zoowaar als Onzen Heer Jezus Christus gedoopt is door den H.Johannes in de Jordaan zijn alle wateren blijven stilstaan en nu zal het bloed van …… (naam) ook blijven stilstaan. Dan 5 onze Vaders bidden voor 5 bloedige wonden en 7 voor de arme zielen in ’t Vagevuur.

Bel van ’t Geiske (geboren 1893) kon zieken van de geelverf ( geelzucht) afhelpen. De patiënt moest op een stuk spek urineren en dit vlees daarna aan een boom spijkeren. Als het spek was vergaan, was ook de geelverf genezen.

Dodendoekje

Doden speelden vaker een rol bij gebedsgenezing. Zo werden bijzondere ‘krachten’ toegeschreven aan een doekje waar de dode kort na zijn sterven mee gereinigd was. Als een gezinslid ernstig ziek was werd dit met het doekje bestreken.

Tegenwoordig wordt niet meer gebeden voor genezing van geelzucht of kiespijn. Maar sinds het uitbreken van het coronavirus ontstaat bij menigeen toch weer behoefte aan hulp ‘van boven’. Op een gebedsgenezer met een dodendoekje of met een kies van een dode zit echter niemand meer te wachten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal