Aziatische hoornaar voor het eerst opgedoken in Limburg

Print
Aziatische hoornaar voor het eerst opgedoken in Limburg

Een Aziatische hoornaar (vespa velutina) Afbeelding: Getty Images

Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers -

De Aziatische hoornaar, een grote, donkere wesp, is deze zomer voor het eerst in Limburg opgedoken. Een imker uit Stein trof meerdere van deze exotische insecten aan die in een oude, ongebruikte bijenkorf een nest aan het maken waren.

Aziatische hoornaar voor het eerst opgedoken in Limburg
Een imker in Stein vond de beestjes in een oude bijenkorf

Dit jaar zijn er verder nog in Zeeland (Terneuzen) en Zuid-Holland (Vlaardingen) nesten aangetroffen, meldt de stichting Platform stop invasieve exoten. Aangezien de Aziatische hoornaar in Nederland geldt als een ongewenste soort zijn de nesten van de wesp vernietigd, stelt de stichting.

De Aziatische hoornaar (vespa velutina) eet veel bijen, zowel honingbijen als wilde soorten, en andere insecten op. Daarom is het dier in 2016 op de Europese Unielijst geplaatst, een lijst van 66 exotische diersoorten die zich niet in Europa mogen verspreiden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet in actie komen na een melding van deze hoornaar. De provincie is verantwoordelijk voor de bestrijding ervan.

Melden

Volgens Wilfred Reinhold van Platform stop invasieve exoten is het aannemelijk dat de Aziatische hoornaar op nog meer plaatsen in ons land zit. Hij roept mensen die denken dat ze de grote wesp zien op dat zo snel mogelijk melden op waarneming.nl. De Aziatische hoornaar wordt vaak verward met een Europese soortgenoot, die nog groter is. De Europese hoornaar is echter onschadelijk. Reinhold stelt dat de Aziatische hoornaar ooit in Frankrijk terecht is gekomen met een ingevoerde partij aardewerk uit China. „Vanuit Frankrijk breidt het leefgebied zich uit.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →