Video: Beekse Bergen trots op geboorte van weer een laaglandgorilla

Print

Geboorte gorilla in Beekse Bergen. Video: Brabants Dagblad

Met de geboorte van een laaglandgorilla in de Beekse Bergen is de aapsoort weer een stukje verder verwijderd van complete uitsterving. Het is alleen daarom al een bijzondere boreling. De apensoort wordt in het wild ernstig bedreigd. Volgens het dieren safaripark in Hilvarenbeek is het de eerste geboorte van deze gorillasoort in een jaar tijd in Nederland.

Moeder Tuena is in elk geval dolblij met haar kleintje, waarvan niemand nog weet of het een mannetje of vrouwtje is. ,,Het zijn mensapen dus het gedrag is in heel veel opzichten vergelijkbaar met dat van mensen. Ze houdt haar kleintje heel dichtbij zich, wrijft het regelmatig en Tuena blijft heel rustig. Ze doet het echt heel goed”, weet de trotse apenverzorger Nick Meijer.

Bijzonder is dat Tuena in de buitenlucht is bevallen. Gewoon op klaarlichte dag woensdag, rond negen uur ‘s ochtends. ,,Normaal bevallen de gorilla’s ‘s nachts als het rustig is overal. En als ze de keus hebben, dan graag binnen. Nu ze naar buiten is gelopen voor de bevalling, laat dat ons zien dat Tuena zich heel veilig voelt hier.”

‘Een hele lieve gorilla’

Voor alle jonge moeders geldt dat een kleintje even wennen is. Dat merken ze in de Beekse Bergen ook bij deze kersverse moeder. ,,Tuena is een hele lieve, geduldige gorilla. Je ziet dat nu ook bij de verzorging van haar kindje. Ze houdt het met 2 handen vast, bekijkt het constant, ze is er echt heel druk mee en moet even wennen.”

Vader Komale reageert verder niet op de boreling, maar dat is ook normaal gedrag voor de gorilla. Hij moet zorgen voor de veiligheid van zijn ‘harem’ van drie vrouwtjes. De apenfamilie bestaat verder uit een kleine gorilla die vorig jaar mei is geboren in de Beekse Bergen. De laaglandgorilla komt oorspronkelijk alleen voor in de tropische regenwouden in het centrale gebied van Afrika. Vanwege bomenkap en de klimaatveranderingen wordt het leefgebied kleiner en kleiner. Stropers verkopen de gorilla’s als ‘bushmeat’.

Meijer: ,,Hier in Europa hebben we een fokprogramma. Voor Tuena is het de eerste keer dat ze een kleintje krijgt. Dat de gorilla’s zich hier voortplanten, wil zeggen dat ze zich goed voelen.”

Ondertussen beschermt Tuena door haar kleintje dichtbij zich te houden. Ze komt donderdagochtend haar binnenverblijf niet uit. Mogelijk komen de verzorgers van de Beekse Bergen er de komende dagen achter wat het geslacht is van het aapje van naar schatting anderhalve kilo. En omdat het soms net mensen zijn, verwacht Meijer niet dat Tuena haar kleintje donderdag mee naar buiten neemt. ,,Wij blijven met dit weer ook liever binnen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen