Verblind door koplampen? De apk gaat daar een einde aan maken

© ANP

De RDW gaat een einde maken aan een irritatie die bij veel automobilisten leeft. Veel nieuwe auto’s zijn voorzien van moderne lichttechnieken die in een aantal gevallen leiden tot verblinding van tegenliggers.

Erik Kouwenhoven

Led-verlichting, xenonlampen en andere lichttechnieken in auto’s zorgen de laatste jaren steeds vaker voor verblinding van tegenliggers in het verkeer. De ANWB concludeerde vorig jaar dat koplampen ook steeds feller licht geven. Bij een van de led-systemen was het licht op 20 centimeter afstand zelfs drie keer zo fel als een blik recht in de zon.

Na verblinding door een koplamp duurt het tot wel tien seconden voordat je opnieuw volwaardig kan zien, zo blijkt uit onderzoek door de Britse RAC. De huidige testapparatuur van koplampen kan de verblinding door dit soort koplampen niet of niet goed detecteren en dus scherpt de RDW de richtlijnen bij een apk aan voor de dimlichtcontrole.

De koplamptestapparatuur van keurstations en garagehouders moet daarom vanaf 1 januari 2021 aan nieuwe eisen voldoen. Door de nieuwe eisen mogen de huidige meetapparaten - die soms tot maximaal 40 jaar oud zijn - niet meer gebruikt worden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal