Stockholm

Verlies voor truckbouwer Volvo door crisis

© ANP

De Zweedse truck- en bussenfabrikant Volvo Group is als gevolg van de crisis in de rode cijfers beland.

ANP

Het bedrijf merkte een daling van de vraag naar trucks in zijn belangrijkste afzetmarkten. Het resultaat was evenwel iets beter dan waar door kenners voor werd gevreesd.

De onderneming sloot het tweede kwartaal van het jaar af met een min van 282 miljoen Zweedse kroon (27,3 miljoen euro). Dat was een jaar eerder nog een winst van 11,1 miljard Zweedse kroon. Door kenners werd alom rekening gehouden met een nog groter verlies van 811 miljoen Zweedse kroon.

Nieuwe orders

De omzet van Volvo kwam uit op 72,2 miljard Zweedse kroon, tegen 120,7 miljard kroon een jaar eerder. Het aantal afgeleverde trucks daalde op jaarbasis met 57 procent tot dik 28.000. Daarnaast viel het aantal nieuwe orders 45 procent lager uit.

Om de kosten omlaag te krijgen had Volvo, dat zich ook bezighoudt met machines voor de bouw en industriële apparatuur, eerder al aangegeven dat het 4100 banen op het kantoor zou schrappen. De onderneming had eerder al haar verwachtingen voor het jaar geschrapt en waagt zich nog niet aan nieuwe prognoses.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal