Privacywaakhond: werkwijze Belastingdienst bij kinderopvangtoeslag discriminerend

© ANP

Mensen die een aanvraag deden voor kinderopvangtoeslag werden op basis van hun nationaliteit aan een strengere fraudecontrole onderworpen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft daarvoor in een langverwacht onderzoek bewijs gevonden.

Redactie

Dat de Belastingdienst bij het tegengaan van fraude met kinderopvangtoeslag keek naar (dubbele) nationaliteit werd al lang vermoed en daar waren ook aanwijzingen voor, maar hard bewijs ontbrak. Het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens liet lang op zich wachten, omdat er volgens de dienst steeds weer nieuwe informatie naar buiten kwam die ook onderzocht moest worden.

Financiele problemen

Duizenden mensen werden in de toeslagenaffaire onterecht door de Belastingdienst als fraudeur aangemerkt en moesten grote bedragen terugbetalen. Dat zorgde ervoor dat veel ouders in grote financiële problemen terechtkwamen. Het kabinet compenseert de groep gedupeerden met een schadevergoeding. Ook wordt eventuele restschuld kwijtgescholden.

In mei werd via RTL Nieuws en Trouw bekend dat de Belastingdienst wel op nationaliteit controleerde bij het tegengaan van fraude met de voorlopige teruggaaf van de inkomstenbelasting. Wie gebruik maakt van hypotheekrenteaftrek of alimentatie betaalt, kan aan de fiscus vragen om al vooraf elke maand een bedrag terug te krijgen, dat wordt dan verrekend met de definitieve belastingaangifte aan het eind van het jaar.

De Belastingdienst controleert niet alle verzoeken vooraf, maar selecteert op risico. Eén van die criteria is nationaliteit, terwijl dat volgens de wet niet mag. Staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen hebben de Kamer laten weten dat die praktijk wordt stopgezet.

De dienst Toeslagen van de fiscus kwam in opspraak omdat het vanaf 2014 vele duizenden gezinnen die kinderopvangtoeslag hadden aangevraagd ten onrechte als fraudeur aanmerkte. De affaire kostte de vorige staatssecretaris van Financiën Menno Snel de kop. Inmiddels is een schaderegeling voor de slachtoffers opgetuigd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal