Gegevens van tweeduizend klanten NS mogelijk gestolen, ook reishistorie kon worden ingezien

© ANP

Meer dan tweeduizend privégegevens van NS-klanten zijn mogelijk gestolen. Kwaadwillenden hadden toegang tot accounts met naam- en adresgegevens. In sommige gevallen kon ook de reishistorie worden inzien. De NS sluit niet uit dat mogelijk meer klanten slachtoffer zijn en heeft de getroffen accounts uit voorzorg geblokkeerd.

William van Houte

Zondag was er op de site van de NS een piek in het bezoekersverkeer, waarbij pogingen werden gedaan om in te loggen op gebruikersaccounts van klanten. Veel pogingen mislukten, maar in 2200 gevallen lukte het om binnen te komen, bevestigt een woordvoerder. Woensdag werd de inbraak opgemerkt door het bedrijf. ,,Gisteravond hebben we alle getroffen klanten per e-mail ingelicht.’’

In de online-omgeving waren adresgegevens van klanten te zien maar ook geboortedata en in enkele gevallen zelfs de reishistorie. Dat laatste is mogelijk als de ov-chipkaart van de klant gekoppeld is aan het NS-account.

Mogelijk meer gedupeerden

Er wordt nog uitgezocht of de gegevens misbruikt zijn. ,,Vooralsnog zijn daar geen aanwijzingen voor. Als dat wel het geval blijkt zullen we klanten verder informeren.’’ De vervoerder sluit niet uit dat er nog meer klanten gedupeerd zijn.

De NS heeft het vermoeden dat de inbrekers konden toeslaan doordat klanten wachtwoorden gebruikten die ook voor andere diensten gebruikt werden. Op internet circuleren lijsten met talloze e-mailadressen in combinatie met verschillende wachtwoorden.

De getroffen klanten wordt aangeraden om een nieuw sterk wachtwoord te gebruiken voor hun NS-account. Uit voorzorg heeft het bedrijf de accounts momenteel geblokkeerd. Het bedrijf heeft aangifte gedaan bij de politie en heeft melding gedaan van de inbraak bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal