Hoge Raad: zaak over ontslagvergoeding toneeldocent moet opnieuw

© De Limburger

Het gerechtshof in Den Bosch heeft in hoger beroep onvoldoende gemotiveerd waarom een voormalig docent van de toneelacademie in Maastricht recht heeft op een ontslagvergoeding, terwijl hij is ontslagen wegens grensoverschrijdend fysiek contact met vrouwelijke leerlingen. De zaak moet opnieuw worden beoordeeld. Dit oordeelt de Hoge Raad vrijdag. De Hoge Raad stuurt de zaak voor een herbeoordeling naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Redactie

De docent kreeg in 2006 de eerste waarschuwing dat studenten melding maakten van verwarrende fysieke houdingscorrecties tijdens de lessen. In 2010 kreeg hij nogmaals een waarschuwing en een verbod om studenten aan te raken. In het najaar van 2017 maakten twee studentes opnieuw melding van grensoverschrijdend gedrag in de lessen.

Tik

Een gaf hij een tik op haar billen, met de opmerking dat hij dat al eerder wilde doen. De ander gaf hij twee keer een volledige massage tijdens een massage-les, waarbij hij ook haar billen, borst en de benen tot en met de liezen masseerde. Overige docenten bewegingsleer geven niet op vergelijkbare wijze massagelessen.

Lees ook: Maastrichtse toneeldocent terecht ontslagen na seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde in mei vorig jaar dat de man terecht is ontslagen wegens grensoverschrijdend gedrag, maar dat hij wel recht heeft op een ontslagvergoeding. Het hof oordeelde dat er geen sprake was van ernstig verwijtbaar handelen. De hogeschool ging daartegen in cassatie bij de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege in Nederland noemt de argumenten van het hof in Den Bosch „onvoldoende begrijpelijk”. De docent is meermalen gewaarschuwd en gewezen op de integriteitscode binnen de hogeschool, stelt de Hoge Raad. De docent moet de kosten van de cassatieprocedure betalen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal