Reddingspoging voor weggemaaide zeldzame vlinder in wegberm Posterholt

Het donker pimpernelblauwtje op grote pimpernel. © Jan Boeren

Waterschap Limburg, Vlinderstichting en het Limburgs Landschap beginnen deze vrijdagmiddag met de aanplant van nieuwe pimpernelplantjes langs een weg in Posterholt, waar tot maandag een zeer zeldzame vlindersoort leefde.

Redactie

Met de noodmaatregel moet het leefgebied van de met uitsterven bedreigde donkere pimpernelblauwtjes te herstellen.

Lees ook: Vlinderstichting doet aangifte wegens illegaal maaien leefgebied zeldzame vlinder

De vlinder heeft het pimpernelplantje nodig om te overleven. Maandag maaide een aannemer die werkt voor het schap een berm langs de N274 plat. Uitgerekend de berm waar het donkere pimpernelblauwtje het enige nog resterende leefgebied in Nederland had. De Vlinderstichting deed daarvan aangifte, waarna het waterschap zich donderdagavond meldde als verantwoordelijke instantie voor het wegmaaien van het leefgebied.

„We zijn hier heel erg van geschrokken”, zei een woordvoerder van het schap vrijdag.”Dit had niet mogen gebeuren.”Met de aannemer worden inmiddels gesprekken gevoerd. „Dat zijn geen leuke gesprekken.”

Tweede keer

Het is namelijk al de tweede keer dat de betreffende berm wordt platgemaaid. Eerder gebeurde dat in het voorjaar. Volgens de Vlinderstichting had dat nog niet zo’n grote impact. „In het voorjaar vlogen de vlinders nog niet, en wat weggemaaid werd, groeide daarna weer op. Nu vlogen de vlinders wel, toen alle planten opnieuw weg werden gemaaid”, zei een woordvoerder van de Vlinderstichting.

De woordvoerder van het waterschap zei dat de aannemer na het maaien van de berm in het voorjaar beterschap beloofde. Waarom hij dan nu opnieuw de fout in ging, is onduidelijk. „We onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren”, aldus de woordvoerder van het waterschap.

Inmiddels heeft een medewerker van het Limburgs Landschap vrijdagmiddag alweer drie pimpernelblauwtjes langs de N274 gezien. „De vlinders hebben de plantjes nodig, ze zetten er eitjes op af”, legde hij uit. „Ze ontpoppen in een mierennest, komen dan naar boven en zoeken de bloemetjes van de pimpernel op. Het vlindertje vliegt maar een paar weken per jaar, rond deze tijd in juli/augustus.”

Het berouwvolle waterschap zal de plantjes de komende weken water geven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal