Video: Grote brand in historische kathedraal Nantes, justitie gaat uit van brandstichting

Print

Grote brand in historische kathedraal Nantes. Video: Twitter

In de kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus in de Franse stad Nantes is zaterdagochtend brand uitgebroken. De Franse brandweer spreekt van een grote brand. De oorzaak van het vuur is nog niet bekend, maar de openbaar aanklager gaat uit van brandstichting aangezien de brand op drie verschillende plekken (bijna) tegelijkertijd uitbrak.

Op foto’s en video’s op social media is het vuur in het historische gebouw te zien. Vlammen sloegen vanochtend vroeg uit een groot raam hoog boven de hoofdingang. Rond kwart voor acht werd de brandweer gealarmeerd. Volgens lokale media zijn nu zeker zestig brandweermannen aanwezig bij de kerk.

Vanaf acht uur zijn de vlammen verdwenen en is er veel dikke rook te zien. Rond tien uur gaf de brandweer aan dat de brand onder controle is. Franse media melden dat de brand begon in het schip van de kathedraal. Het grote orgel zou totaal verwoest zijn en voor het deel waar het orgel zich bevindt, bestaat instortingsgevaar. Ook glas-in-loodramen zijn gesneuveld en de gevel van het gebouw erg beschadigd.

Pierre Sennès, de aanklager van de Republiek Nantes , geeft tegenover Franse media aan dat een eerste brand ontstond in de buurt van het grote orgel, maar dat er ook twee andere brandjes waren aan beide zijden van het schip. Volgens Sennès lijkt er daarom sprake te zijn van brandstichting. Er is daarover contact geweest met de politie voor verder gerechtelijk onderzoek. Dat onderzoek is inmiddels gestart.

‘Erg treurig’

Cecile Renaud vertelt tegen persbureau Reuters dat zij de brandweer vanochtend alarmeerde. Ze werkt in een bakkerswinkel tegenover de kathedraal. ,,Het was een grote schok toen ik de vlammen zag. En heel erg treurig.’’ Net als Renaud belden ook omwonenden met de hulpdiensten. Het gebied om het gebouw is afgesloten en inwoners en toeristen zijn opgeroepen uit de buurt te blijven.

De Franse premier Jean Castex heeft getwitterd dat hij vanmiddag polshoogte komt nemen in Nantes, samen met de ministers van Binnenlandse Zaken en van Cultuur, Gérald Darmanin en Roselyne Bachelot. Ook president Emmanuel Macron liet via Twitter van zich horen: ‘Na de Notre-Dame, staat nu de kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus in het hart van Nantes in brand. Steun aan onze brandweerlieden die alle risico’s nemen om dit gotische juweel van de stad van de hertogen te redden’.

Niet de eerste keer

Nantes ligt in het westen van Frankrijk. De kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus is een officieel een historisch monument. De bouw van de kerk begon in de 15de eeuw en liep tot de 17de eeuw. Ook in 1972 woedde een brand in het gebedshuis toen een klus van een dakdekker verkeerd liep. Het dak werd toen verwoest en het gebouw was tot 1985 gesloten wegens restauratiewerkzaamheden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het gebouw al eens verwoest door een bombardement van de geallieerden.

Een brand als deze doet in Frankrijk gelijk terugdenken aan de brand in de Notre-Dame in Parijs, in april vorig jaar. Daar sloegen hoge vlammen uit het dak van het historische gebouw en veroorzaakten een enorme ravage.

In 2015 woedde er in Nantes een brand in de basiliek van Sint-Donatien en Sint-Rogatien. Het vuur verwoestte het achterste gedeelte van het gebouw uit de 19de eeuw en een deel van het gebouw stortte in.

Volgens Laurent Ferlay van de brandweer van Nantes is de schade van de huidige brand niet te vergelijken met die van de drie bovengenoemde branden. Na de brand in 1972 werd het dak van de kathedraal in Nantes hersteld met een stevige betonconstructie. Het dak is nu niet aangetast door het vuur.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen