Handbalsters grijpen naast prijs, bondscoach wel bekroond

© ANP

De drie Oranje-internationals die genomineerd waren voor de titel beste handbalster van de wereld hebben in de verkiezing Stine Bredal Oftedal moeten voorlaten.

Redactie

De Noorse werd bekroond door de internationale handbalbond IHF, die wel Oranje-bondscoach Emmanuel Mayonnade uitriep tot beste vrouwencoach. De Fransman werd in 2019 wereldkampioen met het Nederlandse team.

Van dat team waren liefst drie speelsters genomineerd: Estavana Polman, Lois Abbingh en Tess Wester. Oftedal en de Russische Anna Vijachireva waren de andere kanshebsters. Oftedal was de sterspeelster van Noorwegen dat in de groepsfase echter verloor van Oranje en in de halve finales werd uitgeschakeld door Spanje. Tegen dat team veroverde de Oranje-handbalsters twee dagen later de wereldtitel.

Bij de mannen ging de prijs naar de Deen Niklas Landin Jacobsen. Net als Oftedal, die in de competitie uitkomt voor de Hongaarse Champions League-winnaar Györi Audi ETO KC, kreeg hij de prijs voor het eerst. De nominaties waren bepaald door een panel van achttien handbalexperts, waarna de fans via internet tot zaterdag konden stemmen.

Mayonnade kreeg ook lof voor zijn werk als clubcoach bij Metz Handball, dat als eerste Franse team tot de halve finales van de Champions League reikte.