Britse privédetective: Duitse pedofiel gebruikte mobiele nummer dat Maddie-verdachte belde

Links: Christian Brückner. Rechts: Madeleine McCann.

Links: Christian Brückner. Rechts: Madeleine McCann. © AFP

Het Portugese mobiele nummer dat vlak voor de verdwijning van de Britse Madeleine McCann (3) een half uur lang belde met de Duitse hoofdverdachte in de zaak, stond ooit geregistreerd op naam van een Duitse pedofiel. Dat heeft een Britse privédetective ontdekt.

De grote vraag is nu of die Duitser het nummer ook gebruikte op 3 mei 2007 toen Maddie verdween in het zuiden van Portugal.

Caspar Naber

Het Portugese nummer belde tussen 19.32 en 20.02 uur met hoofdverdachte Christian Brückner op diens eveneens Portugees nummer. Madeleine McCann verdween die avond tussen 21.10 en 22.00 uur in Praia da Luz. De ouders Kate en Gerry McCann zaten toen te eten met enkele vrienden in een tapasbar op 50 meter van hun appartement. Daar lagen Madeleine (3) en de tweeling Sean en Amelie (1) te slapen.

Lees ook: Duitse Maddie-verdachte zou vrouwelijke medeplichtige hebben gehad bij inbraken

Het Openbaar Ministerie in Braunschweig verdenkt de 43-jarige Christian Brückner ervan Maddie ontvoerd en vermoord te hebben. De federale recherche vroeg kijkers van het opsporingsprogramma Aktenzeichen XY ... ungelöst al tweemaal om hulp bij het achterhalen van de identiteit van de gebruiker van het Portugese mobiele nummer dat hem op 3 mei 2007 belde. Dat nummer had in de loop der jaren mogelijk meerdere gebruikers die het nummer in dat geval telkens teruggaven, waarna het aan iemand anders werd gekoppeld.

De informatie van de Britse privédetective kan het onderzoek wellicht vooruithelpen. Mark Williams-Thomas noemt het ‘van enorme betekenis’ dat een pedofiel die volgens hem in Duitsland op het dark web opereert en materiaal van kindermisbruik uitwisselt, het mobiele nummer gebruikte waarmee de Duitse Maddie-verdachte werd gebeld op 3 mei 2007.

Groot toeval

,,Het is een groot toeval dat de gebruiker net als Brückner Duits is en ook op het dark web opereert om seksueel misbruik van kinderen te bespreken. Als hij het Portugese nummer in mei 2007 nog steeds gebruikte dan rijst de vraag: wat bespraken twee gevaarlijke pedofielen ongeveer een uur voordat Madeleine verdween’’, zegt hij in het Britse boulevardblad The Sun.

Lees ook: Beste vriend Brückner: ‘Ben er zeker van dat hij Madeleine ontvoerde’

De voormalige rechercheur, die in 2012 de legendarische BBC-presentator Jimmy Savile ontmaskerde als pedofiel, werkte samen met online pedofielenjagers om het mobiele Portugese nummer te onderzoeken. Hij gaf zijn bevindingen door aan de Duitse en Britse politie.

Williams-Thomas en zijn medespeurders ontdekten dat de Duitse accounthouder van het mobiele nummer het dark web gebruikte om afbeeldingen van en eigen verhalen over kindermisbruik te delen. De onderzoekers maakten onder andere gebruik van Knuddels Chat, een Duits social media platform dat in 2018 slachtoffer werd van hackers waardoor de wachtwoorden van honderdduizenden gebruikers op straat kwamen te liggen.

Dood

Christian Brückner verbleef tussen 1995 en 2007 regelmatig in Portugal. Hij huurde onder andere een woning vlakbij Paria da Luz maar trok ook rond in een VW Transporter en een camper.

De Portugese politie is bezig met het onderzoeken van oude waterputten in de buurt van Praia da Luz waar het lichaam van Maddie mogelijk werd gedumpt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee