Helikopter Defensie stort neer na patrouille Aruba: 2 doden

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer vertelt tijdens een persconferentie op het ministerie van Defensie dat er twee militairen zijn omgekomen bij een helikoptercrash.

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer vertelt tijdens een persconferentie op het ministerie van Defensie dat er twee militairen zijn omgekomen bij een helikoptercrash. © ANP

Zondagmiddag rond half drie lokale lokale tijd is er een helikopter van Defensie neergestort na een kustwachtpatrouille. Daarbij zijn twee militairen om het leven gekomen.

Raymond Boere

Dat heeft Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer op een persconferentie bekend gemaakt. Er waren nog twee bemanninsgleden aan boord. Zij hebben geen fysiek letsel.

Lees ook: Defensieminister Bijleveld: we zijn allemaal diep geraakt

De twee slachtoffers zijn de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies. Erwin laat een partner achter en een dochter van nog geen twee jaar oud.

Volgens Bauer raakte het NH90 toestel te water op zo’n 12,5 kilometer uit de kust van Aruba. De boordhelikopter van stationsschip de Zr. Ms. Groningen was aan het einde van een kustwachtpatrouille. Nadat de twee slachtoffers uit het toestel waren gehaald is nog geprobeerd hen te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

© Media Centrum Defensie

De families van de betrokken militairen zijn inmiddels in kennis gesteld. Tot dat moment was er enkele uren geen communicatie mogelijk vanaf het stationsschip de Zr. Ms. Groningen.

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer spreekt van een ‘heftige schok, voor iedereen.’

Hoe het ongeluk precies kon gebeuren is nog niet duidelijk. De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) gaat onderzoek doen. Voorlopig blijven de andere NH90 helikopters van Defensie aan de grond.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee