Marathons van Eindhoven en Rotterdam gaan dit jaar niet door

Print
Marathons van Eindhoven en Rotterdam gaan dit jaar niet door

Afbeelding: ANP

De voor het najaar geplande Marathon Eindhoven gaat in verband met de coronacrisis niet door. Ook de eerder al uitgestelde marathon van Rotterdam gaat niet door.

De afgelopen tijd is er door de gemeente Eindhoven en de organisatie gekeken naar de mogelijkheden het evenement in aangepaste vorm door te laten gaan maar nu is toch besloten er voor dit jaar een streep door te zetten.

,,Erg spijtig maar ook de enige juiste beslissing’’, zegt Edgar de Veer, sinds 2009 organisator van het Brabantse evenement. ,,Het is onder de huidige omstandigheden niet realistisch het marathonweekeinde op 10 en 11 oktober zowel feestelijk als veilig te laten verlopen.’’

De beperkende richtlijnen van de overheid betreffende Covid-19 zijn volgens De Veer weliswaar versoepeld, maar onder meer de ‘anderhalvemeter-regel’ is onverminderd van kracht. We hebben bovendien een eigen verantwoordelijkheid om de gezondheid van deelnemers, vrijwilligers, toeschouwers en alle andere betrokkenen te waarborgen. De 37ste editie van de Marathon Eindhoven staat nu een jaar later op het programma: op zaterdag 9 en zondag 10 oktober 2021.

Marathon Rotterdam

De 40ste editie van de Marathon van Rotterdam was vanwege het coronavirus al van 5 april naar 25 oktober verplaatst, maar daar gaat nu definitief een streep doorheen.

,,Het is een bittere pil voor iedereen die zich zo had verheugd op onze jubileummarathon”, zegt wedstrijdleider Mario Kadiks. ,,Maar het is buitengewoon moeilijk om een grote massa mensen met de nu geldende protocollen te beheersen. Denk alleen al aan de ‘1,5 meterregel’. En de volksgezondheid staat te allen tijde voorop. Daarbij is ook van belang dat wij de deelnemers duidelijkheid willen geven. Wij richten ons nu op 11 april 2021. Dat is de nieuwe stip aan de horizon.”

De organisatie heeft geen moment overwogen de marathon in een afgeslankte vorm te houden. ,,Die zou geen schim meer zijn van het loopfeest dat wij voor ogen hebben,’’ aldus Kadiks, sinds 1985 als organisator betrokken bij het grootste eendaagse evenement van Nederland. ,,We hebben niet voor niets de reputatie van ‘de mooiste’, dat willen we absoluut zo houden. De grandeur moet blijven.”

Hij benadrukt dat het ook voor de stad Rotterdam een teleurstellend besluit is. ,,De marathon en Rotterdam, dat was liefde op het eerste gezicht en die verliefdheid is er nog steeds. Onze marathon is cultureel erfgoed. Je voelt de trots bij de mensen. De betrokkenheid is enorm.”

Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb laat weten dat hij het jammer vindt voor de deelnemers, de stad en de toeschouwers, maar hij is het volledig eens met de organisatie. ,,De marathon van Rotterdam is een begrip bij topsporters en recreatieve sporters wereldwijd. Iedere loper droomt over het mooiste parcours met de finish op de Coolsingel, toegejuicht door een menigte. Helaas blijft het bij dromen dit jaar.”

De 17.000 startbewijzen voor de hele marathon blijven geldig voor 11 april 2021.