Van nul tot nu

Ritje over de Zelfkantweg was altijd bijzonder

Print
Ritje over de Zelfkantweg was altijd bijzonder

De Zelfkantweg is tegenwoordig de L410 van Schinveld naar Koningsbosch. Afbeelding: Martin van der Weerden

Brunssum / Schinveld -

De ‘internationale weg’ dwars door Duits grondgebied sprak tientallen jaren tot de verbeelding.

Een ritje over de Zelfkantweg tussen Schinveld en Koningsbosch was altijd bijzonder. Als kind vond ik het zelfs uitermate spannend. Een Nederlandse weg, dwars door Duitsland, waar je niet van af mocht. Tussen de bomen zocht ik naar Duitse douaniers die op de loer lagen voor overtreders. Toen de pas getrouwde prins Claus op 20 juli 1967 een bezoek aan Limburg bracht, was zijn rit over de ‘internationale weg’ vermeldenswaardig genoeg voor de kranten. Claus wilde zich oriënteren op de planologische problemen in ons gewest. Hierover werd hij in Maastricht ingelicht door de commissaris van de koningin, dr. Ch. Van Rooij. Omdat de prins vooral geïnteresseerd was in de mijnbouw, ging het daarna snel door naar Heerlen en Brunssum. Over de Zelfkantweg reed hij weer naar het noorden. In Venray werd hij door een vliegtuig afgehaald op het gesloten vliegveld van de Peel. Een ervaring rijker.

Terugbetalen

Na de Tweede Wereldoorlog wilden nationalistische politici Duitsland laten betalen voor de gepleegde wandaden; met land wel te verstaan, liefst tot aan de Rijn. Door het verstandige beleid van premier Willem Drees werd die eis teruggeschroefd tot een klein gebied bij Sittard: het 4.119 hectare omvattende ‘Drostambt Tuddern’. Rijkswaterstaat kreeg de opdracht om door dit gebied een noord-zuidverbinding aan te leggen, mede van belang voor de geplande Staatsmijn Beatrix bij Vlodrop. De 8,5 kilometer lange weg, over een strook land van 22,45 meter breed, kwam in 1959 gereed. Toen enkele jaren later de Zelfkant weer terug gegeven werd aan Duitsland, dreigde de weg weer gesloten te worden. Maar de Limburgers maakten er al veelvuldig gebruik van. Besloten werd om er een internationale weg van te maken. Inmiddels is de weg verankerd in het Duitse wegennet.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →