Hooikoortspatiënten opgepast: het bijvoetpollenseizoen gaat van start

© Getty Images/Science Photo Libra

Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: het bijvoetpollenseizoen gaat weer van start. Komende week komen geleidelijk steeds meer bijvoetplanten in bloei, melden Jaco van Wezel (Weeronline) en Arnold van Vliet (Wageningen University). De pollen kunnen flinke klachten veroorzaken.

Redactie

De bijvoetplanten staan er momenteel goed bij. Ze hebben namelijk geen last gehad van de droogte, maar tegelijkertijd wel geprofiteerd van het warme voorjaar en de zeer warme maand juni. In die maand viel er ook nog genoeg regen, waardoor de planten goed konden groeien. Ook de komende weken gaan ze flink groeien.

De bijvoetpollenconcentratie zal volgens de Pollenplanner van Wageningen University de komende dagen op gaan lopen. De piekperiode start vanaf komend weekend en houdt aan tot 11 augustus. Rond eind augustus is het bijvoetpollenseizoen weer voorbij. De weersomstandigheden tijdens de bloeiperiode en het aantal pollen dat geproduceerd wordt bepalen hoe hoog de pollenconcentratie zal zijn.

Wat zijn pollen?

Pollen zijn gele, bruine of witte poederachtige substanties die in planten zitten. Ze zorgen voor de bestuiving van planten en bloemen, waardoor nieuwe planten kunnen groeien. Pollen komen voor in twee verschillende soorten: lichte pollen en zware pollen.

Bij een allergie voor pollen, ook wel hooikoorts genoemd, treedt er een allergische reactie op na het inademen van stuifmeel (lichte pollen) dat vrij rondzweeft in de lucht. Je kunt dan onder andere last krijgen van tranende ogen, rode ogen, niezen en een loopneus.

Graspollen

De start van het bijvoetseizoen loopt ongeveer gelijk met de afloop van het graspollenseizoen. Dat is trouwens dit jaar minder zwaar geweest dan normaal. Mogelijk heeft het droge voorjaar daarvoor gezorgd.

Hoewel het graspollenseizoen zo goed als voorbij is, kan de concentratie graspollen bij gunstige weersomstandigheden nog wel behoorlijk oplopen en daardoor flink wat hooikoortsklachten veroorzaken. Door de regen van de afgelopen weken in combinatie met het droge weer van de komende dagen kan de pollenconcentratie in de lucht flink oplopen.

Helaas is het ook na de bloeiende bijvoet nog niet gedaan voor hooikoortspatiënten, de alsemambrosia is namelijk ook in opmars. De pollenconcentratie is tot nu toe echter nog zeer laag. Het plantje gaat namelijk pas groeien als de dagen weer korter worden en als de temperaturen hoog zijn.

De eerste pollen hiervan worden pas vanaf halverwege augustus verwacht. Ambrosiapollen kunnen al bij een lage concentratie flinke hooikoortsklachten veroorzaken als je er gevoelig voor bent.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal