Vergoeding voor terugleveren stroom bij duizenden mensen te laag

© ANP

Energieleveranciers hebben de afgelopen twee jaar bij elkaar meer dan 1 miljoen euro te weinig vergoeding uitgekeerd aan consumenten voor het terugleveren van stroom. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn de te lage vergoedingen veroorzaakt door een rekenfout bij tussentijdse meteropnames

Redactie

Ongeveer 20.000 Nederlanders met bijvoorbeeld zonnepanelen kregen gemiddeld 60 euro te weinig overgemaakt. De toezichthouder heeft de energieleveranciers hierop aangesproken. Die waren direct tot terugbetaling bereid en consumenten hebben dit bedrag inmiddels teruggekregen of krijgen dit alsnog.

De ACM had anders lasten onder dwangsom of boetes kunnen opleggen. Mensen met zonnepanelen die zelf stroom opwekken maar dat niet allemaal zelf gebruiken, geven dit terug aan het openbare net. De vergoeding die ze hiervoor krijgen, wordt verrekend met de stroom die ze afnemen.

Bij sommige consumenten is tussentijds een meteropname geweest, bijvoorbeeld omdat zij een nieuwe meter kregen of omdat de tarieven veranderden. Daarbij maakten de bedrijven een fout op de jaarafrekening.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal