Legerhelikopter die bij Aruba in zee stortte, is gezonken

De NH90 werd drijvende gehouden door vier grote plastic ballonnen. Nadat twee van de vier drijflichamen waren geknapt, is de helikopter gezonken. © Ministerie van Defensie

De helikopter van de marine die bij Aruba in zee neerstortte, is gezonken. Dat meldt het ministerie van Defensie. Bij de crash kwamen twee van de vier bemanningsleden om het leven.

Door Redactie

De NH90 lag op zijn kop in het water en werd drijvende gehouden door vier grote plastic ballonnen die automatisch opengaan als het toestel water raakt. Nadat twee van de vier zogenoemde drijflichamen waren geknapt, is de helikopter gezonken, aldus Defensie.

Lees ook: Legerhelikopter crashte voor ogen collega’s: ‘Een onwezenlijk gezicht’

Er werd alles aan gedaan om het toestel te bergen, maar dat was moeilijk door de harde wind en ruwe zee. Het was belangrijk voor het onderzoek naar de oorzaak van de crash om het toestel te behouden.

Hoofd Operatiën van het ministerie van Defensie, schout-bij-nacht Boudewijn Boots, zei gisteren dat het toestel als verloren moet worden beschouwd als de helikopter zou zinken. De zee is in het gebied twee tot drie kilometer diep.

Lees ook: Roest, slijtage en gehoorproblemen: hoe de ‘vliegende Fyra’ de kinderziektes overwon

De oorzaak van de crash is nog onduidelijk. De vluchtrecorder van het toestel is wel teruggevonden. Volgens Boots lijkt die in ‘goede staat’ te verkeren. De twee bemanningsleden die het ongeluk overleefden, hebben inmiddels ook over de crash gesproken.

De helikopter stortte neer nadat die een patrouille had uitgevoerd voor de kustwacht. Toen het toestel bijna terug was bij het marineschip Zr.Ms. Groningen – waarop het was gestationeerd – crashte het in zee. Vanaf het schip was het ongeval te zien.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal