Lichamen omgekomen militairen aangekomen in Curaçao, pas later vervoerd naar Nederland

De gecrashte NH90 helikopter van Defensie drijft op zijn kop in zee. Inmiddels is hij gezonken. © ANP

Het marineschip met daarop de lichamen van Christine Martens en Erwin Warnies, de militairen die zondag om het leven kwamen bij een helikoptercrash voor de kust van Aruba, is aangekomen in Willemstad, Curaçao. Omdat het onderzoek naar de crash nog aan de gang is, is nog niet bekend wanneer de overleden militairen naar Nederland worden gebracht.

Bonne Kerstens

© ADR

De militairen (34 en 33 jaar) kwamen afgelopen zondag om het leven toen de NH90-helikopter waarin ze zaten in zee stortte. Martens, afkomstig uit Well, en Warnies zaten voorin het toestel tijdens de crash. Twee andere militairen; een sensor-operator en een helikopterredder die achterin zaten, overleefden de crash. Zij konden op eigen kracht uit het toestel klimmen en hadden alleen lichte verwondingen.

Lees ook: Legerhelikopter die bij Aruba in zee stortte, is gezonken

Het toestel is afgelopen nacht gezonken. Dat gebeurde nadat twee van de vier drijflichamen waar de helikopter aan hing, waren geknapt. Het toestel ligt nu op ruim 100 kilometer ten westen van Aruba op meer dan 1 kilometer diepte. Defensie meldt dat geprobeerd is het toestel drijvend te houden om het te kunnen bergen maar dat ruwe zee en harde wind dit onmogelijk maakte.

Lees ook: Legerhelikopter crashte voor ogen collega’s: ‘Een onwezenlijk gezicht’

De collega’s op het moederschip, de Zr. Ms. Groningen, zagen het toestel zondagmiddag rond half drie voor hun ogen in het water storten, op zo’n twaalf kilometer uit de kust van Aruba. ‘Een onwezenlijk gezicht’, dat volgens directeur operaties Boudewijn Boots diepe indruk heeft gemaakt op de bemanning. Maar tegelijkertijd is dat ook een geluk bij een ongeluk geweest. Hierdoor konden collega’s razendsnel in een rubberboot springen om eerste hulp te verlenen. Defensie zorgt ook dat er psychologische bijstand is voor de bemanning van Zr.Ms. Groningen.

Lees ook: Roest, slijtage en gehoorproblemen: hoe de ‘vliegende Fyra’ de kinderziektes overwon

Naar verwachting vertrekt dinsdagavond een KDC-10 transportvliegtuig naar Curaçao. Aan boord zijn leden van de Inspectie Veiligheid Defensie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zij zullen proberen te achterhalen wat de toedracht van de crash is. Ook zijn rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee aan boord, die een feitenonderzoek uitvoeren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal