Reisorganisaties bieden repatriëring aan voor klanten in Kroatië

© Hollandse Hoogte / AFP

Vakantiegangers die naar Kroatië zijn afgereisd via een reisorganisatie kunnen terug naar huis worden gebracht als ze dat willen.

Redactie

Mensen die binnenkort naar het land af zouden reizen, kunnen rekenen op een voucher, geld terug of moeten hun vlucht omboeken. Het reisadvies voor het land veranderde dinsdagmiddag van code geel naar oranje.

Lees ook: Ministerie raadt vakantiereizen naar Kroatië weer af, Oostenrijk draait versoepelingen terug

Bij oranje raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken alle niet-noodzakelijke reizen naar het land of gebied af. Reisorganisaties voeren dan geen reizen meer uit naar de bestemming en hebben bij een pakketreis of samengestelde reis de verplichting om reizigers te repatriëren.

Opgehaald

TUI Nederland heeft op dit moment zo’n 600 reizigers in Kroatië, van wie het merendeel met eigen vervoer ter plaatse is. „Reizigers die met eigen vervoer in Kroatië verblijven zullen wij dringend adviseren het land te verlaten”, aldus een woordvoerder van TUI. De reizigers die bij TUI een pakketreis boekten, worden naar verwachting woensdag of donderdag opgehaald. Mensen die alleen een vliegticket via TUI boekten kunnen ook van deze ophaalvlucht gebruikmaken, aldus de organisatie.

Reizigers die via Sunweb een reis naar Kroatië hebben geboekt, worden volgens een woordvoerder zo snel mogelijk omgeboekt naar een andere bestemming. „Als mensen die al in Kroatië zitten terug naar huis willen, gaan we daar voor zorgen. Niet elke gast wil dat direct, dus het is niet zo dat ze nu verplicht weg moeten”, stelt Sunweb.

Vervelend

Een woordvoerder van D-Reizen en VakantieXperts noemt het vooral vervelend voor de reizigers die nu te maken krijgen met de veranderde kleurcode. „Het hele riedeltje begint weer van voren af aan”, zegt de woordvoerder. „Dat is voor het vertrouwen in reizen funest. De mensen die wij nu gaan omboeken, waren na een eerdere geannuleerde reis juist omgeboekt naar Kroatië.” Reizigers die via D-Reizen in Kroatië op vakantie zijn, kunnen ook rekenen op repatriëring.

Mensen die in Kroatië zijn, worden door het ministerie „dringend” verzocht bij terugkeer veertien dagen in quarantaine te gaan. De besmettingsgraad in het land met 4 miljoen inwoners is volgens het ministerie toegenomen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal