OM neemt aangiftes boeren tegen minister niet in behandeling

© Hollandse Hoogte / ANP

Het Openbaar Ministerie neemt de aangiftes van boeren tegen minister Carola Schouten (Landbouw) vanwege dierenmishandeling niet in behandeling.

Redactie

Het OM is van oordeel dat Schouten zich niet schuldig maakt aan strafbare feiten. Boeren deden twee weken geleden op diverse politiebureaus aangifte tegen de landbouwminister wegens dierenmishandeling. De boeren zijn het niet eens met het veevoerbeleid van Schouten. Ze moeten het eiwitgehalte in het veevoer verlagen, maar volgens de boeren is dat niet goed voor de dieren.

Daarnaast deden boeren aangifte van discriminatie, omdat ze vinden dat boeren en de agrarische sector gediscrimineerd worden. Hun sector zou niet gelijk worden behandeld ten opzichte van andere sectoren bij de aanpak van de stikstofproblematiek.

‘Democratisch besluit’

„Het is aan het parlement om in te stemmen met de door de minister voorgestelde regeling”, reageert het OM. Als de Tweede Kamer en de Eerste Kamer instemmen met de regeling, is sprake van een democratisch tot stand gekomen besluit, redeneert het OM.

„Als er al sprake zou zijn van strafbare feiten, dan gaat het om ambtsdelicten”, legt een woordvoerster van het OM uit. Vervolging van een minister of ander bewindspersoon voor ambtsdelicten kan alleen bij Koninklijk Besluit of bij besluit van de Tweede Kamer. „Dan kan alleen de procureur-generaal bij de Hoge Raad vervolging instellen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal