Straatnamen in Gulpen: Willem Vliegenstraat

Firma M. Alberts (rechts). © archief Heemkundevereniging Galopia

Als je door een stad of dorp loopt dan kom je straatnamen tegen. Weet je de weg niet dan tik je de straatnaam in het navigatiesysteem van je mobile telefoon in en je krijgt meteen bericht over de route die je moet lopen om je doel te bereiken.

Jan Somers - Heemkundevereniging Galopia

In het systeem in je auto krijg je eerst de vraag naar welk land je wilt, welk dorp of stad en welke straat. Zo zag ik in Gulpen de ‘Willem Vliegenstraat’. Thuis gekomen begon ik meteen op te zoeken wie is deze persoon en welke functie heeft hij vervuld. Ook daarvoor hebben wij vele ‘externe geheugens’ die ons het antwoord geven.

Sociaaldemocraat

Vliegen was één van de grote voormannen van de sociaaldemocraten in de eerste helft van de 20e eeuw. Van 9 september 1883 tot 26 augustus 1894 was hij lid van de Sociaal-Democratische Bond, van 26 augustus 1894 tot februari 1946 lid van de Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP) en vanaf 9 februari 1946 tot 29 juni 1947 lid van de Partij van de Arbeid.

© archief Heemkundevereniging Galopia

Hij schreef in 1936 een boek waarin hij zijn verhaal schreef vanaf het moment dat hij 11½ jaar oud was. Hij begint zijn boek met:

„Midden in het dorp, aan de grote Rijksweg ligt, aan de oever van het riviertje de Gulp, waaraan het dorp zijn naam ontleent, een nogal ruim uitziend huis, waaraan een uithangbord vermeld dat in dat huis is gevestigd de drukkerij der firma M. Alberts. Aan de voorkant is een boek- en papierwinkel gevestigd, de drukkerij bevindt zich in een achtergebouw, waarvan de toegang is gelegen in een straatje dat de Gats werd genoemd.”

Door niemand gedwongen, op eigen initiatief dus, liep hij in april 1874, 11½ jaar oud door het poortje in de Gats de drukkerij binnen. Hier wordt ook een krant gedrukt en niet alleen gedrukt, hier wordt ze ook besproken. En dan ging het ook over staats- en regeringszaken. Vanaf dat moment ging de politiek voor hem een grote rol spelen. Hij veranderde herhaaldelijk van werkgever. Zijn vijfde werkplaats was SDB drukkerij Excelsior te Den Haag. Hier werd ook het drukwerk van de Sociaaldemocratische Bond gedrukt. Zijn publicaties in dag- en weekbladen zijn ontelbaar. Een grote persoonlijkheid naar wie een straat in Gulpen is genoemd.