NVJ: meldingen van geweld tegen journalisten dit jaar fors toegenomen

Print
NVJ: meldingen van geweld tegen journalisten dit jaar fors toegenomen

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn al bijna net zoveel meldingen van geweld tegen journalisten binnengekomen als in het afgelopen jaar van april tot en met december.

Dat zegt Rosa García López van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) donderdag.

Vanaf april tot en met december 2019 kwamen er bij PersVeilig 39 meldingen van bedreiging tegen journalisten binnen. Vanaf 1 januari 2020 tot en met donderdag 23 juli zijn dat er al 36.

Mishandelingen

Ook waren er dit jaar meer mishandelingen van journalisten in vergelijking met vorig jaar: 4 om 0.

Een nieuwe trend is dat er dit jaar bij iedere demonstratie, ongeacht het onderwerp, journalisten worden belaagd en bedreigd. Zo wordt er volgens García López herhaaldelijk tegen NOS-busjes geürineerd.

Melden

Het is volgens García López verontrustend dat de NVJ weet dat journalisten zich niet melden bij PersVeilig en dat de statistieken dus eigenlijk nog erger moeten zijn.

Ze hoopt dat mediaorganisaties alle journalisten oproepen om melding te doen van bedreiging als dat aan de orde is. Alleen dan kunnen volgens haar de NVJ en het Openbaar Ministerie deze ontwikkeling monitoren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →