Lichamen omgekomen militairen Aruba zaterdag na ceremonie overgedragen aan nabestaanden

Print
Lichamen omgekomen militairen Aruba zaterdag na ceremonie overgedragen aan nabestaanden

Edwin Warnies en Christine Martens. Afbeelding: Ministerie van Defensie

Well -

De lichamen van de militairen die zondag om het leven kwamen bij een helikoptercrash voor de kust van Aruba, worden zaterdagmiddag na een ceremonie overgedragen aan de nabestaanden.

Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt. Donderdag werd al bekend dat de lichamen van Christine Martens (34), afkomstig uit Well, en Erwin Warnies (33) zaterdag naar vliegbasis Eindhoven worden gebracht. Dit gebeurt met een KDC-10, een transportvliegtuig van Defensie. De militairen komen naar verwachting zaterdag rond 13.00 uur aan in Nederland.

Lees ook: Lichamen omgekomen bemanning marinehelikopter zaterdag terug

Na aankomst vindt in aanwezigheid van nabestaanden, de minister en staatssecretaris van Defensie en Commandant der Strijdkrachten een korte ceremonie plaats. Daarna worden de lichamen overgedragen aan de nabestaanden.

Lees ook: Christine (34) kwam om het leven bij helikoptercrash: ‘Ik dacht dat kan niet waar zijn’

De twee militairen kwamen om het leven toen de NH90-helikopter waarin ze zaten, in zee stortte. Martens en Warnies zaten voorin het toestel. Twee andere militairen, een sensor-operator en een helikopterredder, zaten achterin en overleefden de crash. Zij konden op eigen kracht uit het toestel klimmen en hadden alleen lichte verwondingen.

Gezonken

De helikopter is gezonken. Dat gebeurde nadat twee van de vier drijflichamen waar het toestel aan hing, waren geknapt. De helikopter ligt nu op ruim 100 kilometer ten westen van Aruba op meer dan 1 kilometer diepte. Defensie meldt dat geprobeerd is het toestel drijvend te houden om het te kunnen bergen, maar dat ruwe zee en harde wind dit onmogelijk maakten.

Lees ook: Legerhelikopter die bij Aruba in zee stortte, is gezonken

De collega’s op het moederschip, de Zr.Ms. Groningen, zagen het toestel zondagmiddag voor hun ogen in het water storten, op zo’n 12 kilometer uit de kust van Aruba. ‘Een onwezenlijk gezicht’, dat volgens directeur operaties Boudewijn Boots diepe indruk heeft gemaakt op de bemanning. Maar tegelijkertijd is dat ook een geluk bij een ongeluk geweest. Hierdoor konden collega’s razendsnel in een rubberboot springen om eerste hulp te verlenen. Defensie zorgt dat er psychologische bijstand is voor de bemanning van de Zr.Ms. Groningen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee