90 seconden: Zo lang zijn de wachtlijsten in de Limburgse ziekenhuizen

Print

90 seconden: zo lang zijn de wachtlijsten in de Limburgse ziekenhuizen. Video: De Limburger

Tijdens de coronapiek dit voorjaar lag de reguliere zorg in de Limburgse ziekenhuizen zo goed als stil. Vele duizenden operaties werden uitgesteld en de wachtlijsten groeiden. In 90 seconden laten we je zien hoe lang de wachtlijsten zijn in de vijf Limburgse ziekenhuizen.

Laten we beginnen met een specialisme dat goeddeels wél door is blijven draaien tijdens de coronapiek: oncologie. De wachttijd is er relatief kort. Vrouwen met borstkanker bijvoorbeeld kunnen in alle ziekenhuizen in Limburg binnen zo’n drie weken terecht.

Lees ook: De wachtlijsten in de Limburgse ziekenhuizen: kwestie van geduld en maatwerk

Heup en knie

Maar op veel afdelingen zijn de wachttijden een stuk langer. Vooral van de ouderen onder ons wordt het geduld erg op de proef gesteld. Met name voor heup- en knieoperaties zijn de wachttijden in alle Limburgse ziekenhuizen erg lang. Eerst is het al lang wachten totdat je op gesprek mag komen. En daarna moet je In Maastricht bijvoorbeeld nog zelfs bijna een jaar wachten op een totale nieuwe heup of knie. In Zuyderland is de wachttijd relatief het kortst, maar nog altijd bijna drie keer zo lang als vóór corona.

Bekijk hier een uitgebreide tabel met de wachtlijsten van verschillende afdelingen in de Limburgse ziekenhuizen

Longgeneeskunde

De wachtlijsten laten ook heel duidelijk zien welke specialismen het in de coronatijd zwaar te verduren hebben gehad. Exemplarisch is wat dat betreft de poli longgeneeskunde in Zuyderland. Omdat het gaat om een van de zwaarst getroffen ziekenhuizen in Nederland, is de wachttijd op die afdeling 86 dagen: dubbel zo lang als in het St. Jansgasthuis in Weert en drie keer zo lang als in het Laurentiusziekenhuis in Roermond en het VieCuri in Venlo en Venray. Terwijl je in Maastricht slechts twee dagen hoeft te wachten.

Inhaalslag

Om de achterstand op de wachtlijsten in te halen zou er meer dan 100 procent gewerkt moeten worden in de Limburgse ziekenhuizen. Maar de medewerkers hebben tijdens de coronapiek al heel veel gegeven. En al zouden ze willen, het kan niet eens. De corona-voorzorgsmaatregelen maken het praktisch onmogelijk. Is er dan licht aan het einde van de tunnel? Nou, de wachtlijsten zijn gemiddeld nog niet veel korter geworden, maar ze worden ook niet nóg veel langer.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen