Reisadvies aangepast: code oranje voor Barcelona en omgeving

Print
Reisadvies aangepast: code oranje voor Barcelona en omgeving

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Barcelona en haar voorsteden aangepast van code geel naar oranje.

Mensen wordt aangeraden alleen naar dit gebied te reizen als dit echt noodzakelijk is. Reizigers die nu in Barcelona of in een van de randgemeenten zijn, krijgen het advies om na thuiskomst 14 dagen in quarantaine te gaan.

Het aantal Covid-besmettingen is gestegen in de stad Barcelona en haar randgemeenten. Het risico op besmetting in dit gebied is hierdoor toegenomen”, aldus het ministerie. Mensen wordt „dringend” afgeraden om op toeristisch bezoek naar Barcelona te gaan. „Als u nu in dit gebied bent, bedenk dan of u uw verblijf vroegtijdig wilt beëindigen”.

Andere plaatsen

Naast Barcelona en omgeving is ook in het gewest Segrià (Lleida en omgeving) nog steeds een hoog risico op besmetting en daarom is ook voor die regio het advies oranje. In de regio Aragón zijn verscherpte maatregelen van kracht. Daar is de code geel. Maar het ministerie raadt mensen die op vakantie naar Spanje gaan aan om waakzaam te blijven. „Ontwikkelingen kunnen elkaar in hoog tempo opvolgen”, aldus het ministerie.

Toeristen worden niet teruggehaald door de Nederlandse regering. Mensen die via een georganiseerde reis hebben geboekt, kunnen hulp krijgen bij hun reisorganisatie.

TUI inventariseert hoeveel vakantiegangers in Barcelona zitten

Reisorganisatie TUI gaat inventariseren hoeveel mensen zich op dit moment met een stedentrip in Barcelona bevinden. Het is nog niet bekend om hoeveel mensen het gaat, zegt een woordvoerster van TUI.

Ook is nog niet bekend of de vakantiegangers uit Barcelona worden teruggehaald of dat ze een alternatief krijgen aangeboden. In elk geval biedt de reisorganisatie voorlopig geen stedentrips naar Barcelona meer aan.

Ze benadrukt dat het reisadvies alleen geldt voor de stad Barcelona en niet voor het nabijgelegen vliegveld. Mensen die elders in Spanje een vakantie hebben geboekt, kunnen op het vliegveld bij Barcelona landen om vervolgens verder te reizen, aldus de woordvoerster.

Directeur Frank Oostdam van de ANVR, de belangenvereniging van reisbureaus, denkt dat er wel een „paar duizend” Nederlanders in Barcelona zitten. Sommigen hebben een stedentrip geboekt via een reisorganisatie die bij de ANVR is aangesloten, maar veel mensen zijn volgens hem ook op eigen gelegenheid gegaan.

Hij wijst erop dat er geen lockdown is ingesteld en dat de situatie nu niet veel anders is dan daarvoor. Volgens hem zijn stedentrips meestal van korte duur. Hij adviseert de mensen die nu in Barcelona zitten hun reis gewoon af te maken en met het vervoer terug te gaan zoals gepland stond. „In het uiterste geval kan tot repatriëring worden overgegaan, maar dat verwacht ik niet.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen