Verstappen kan voorlopig niet rekenen op DAS-systeem: ‘Eerst problemen chassis oplossen’

Bottas en Verstappen. © Getty

In tegenstelling tot Mercedes is het Red Bull van Max Verstappen niet van plan het veelbesproken DAS-systeem aan de RB16 toe te gaan voegen. Het ingenieuze stuursysteem geeft de prioriteit aan andere verbeteringen.

Jeffrey van der Maten

Door het Dual Axis Steering-systeem kan een coureur door te duwen of trekken aan zijn stuur de stand van de wielen veranderen. Red Bull tekende aan het begin van het seizoen protest aan tegen het systeem, maar de FIA keurde het innovatieve idee goed. Red Bull-teambaas Christian Horner reageerde op dat besluit door te stellen dat zijn ploeg aan een eigen DAS-systeem zou gaan werken, maar dat is voorlopig uitgesteld.

Lees ook: WK in de Formule 1 dat eigenlijk geen WK is

,,Over DAS hebben we het voorlopig niet”, zegt teamadviseur Helmut Marko in het Duitse blad Auto, Motor & Sport. ,,Eerst moeten we de problemen met het chassis oplossen. We weten nu dat de aerodynamica van de auto niet helemaal snor zit. Die fouten proberen we zo mogelijk te corrigeren. Een voor een zullen we nieuwe onderdelen monteren.’’

Hamilton

In de eerste triple header van het nieuwe Formule 1-seizoen waren het de Mercedessen die de dienst uitmaakten. Lewis Hamilton is leider in de WK-stand met 63 punten, vijf meer dan ploeggenoot Valtteri Bottas. Verstappen staat derde met 33 punten.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal