Garmin bevestigt getroffen te zijn door zware ransomware-aanval

Print
Garmin bevestigt getroffen te zijn door zware ransomware-aanval

Afbeelding: Reuters

Technologiebedrijf Garmin bevestigt dat het enkele dagen geleden is getroffen door een ransomware-aanval. Daardoor waren Garmin Connect en andere diensten zo’n vier dagen offline. Er waren eerder al sterke aanwijzingen rond een ransomware-aanval.

In de verklaring staat dat het bedrijf op 23 juli werd getroffen door een cyberaanval. Het gevolg daarvan was dat veel van de onlinesystemen werden onderbroken, zoals bepaalde websitefuncties, klantenondersteuning en bedrijfscommunicatie.

Een ransomware-aanval is een soort virus dat binnendringt op een computersysteem en vervolgens bestanden hardnekkig versleutelt. Mensen kunnen pas weer bij de bestanden na het betalen van losgeld. De aanval zou zijn begonnen bij Garmin Taiwan en de aanvallers hebben naar verluidt 10 miljoen dollar losgeld geëist, al zegt Garmin daarover niets. Daarom is nog onbekend of er losgeld is betaald. Met welk soort ransomware het bedrijf te maken kreeg, is ook niet duidelijk.

Niks gestolen

Volgens Garmin zijn er geen aanwijzingen dat klantendata is ingezien, buitgemaakt of verloren is gegaan. Dat zou ook gelden voor betaalinformatie gerelateerd aan Garmin Pay, de betaaldienst van het bedrijf.

Garmin stelt dat de activiteits- en gezondheidsgegevens die tijdens de storing van mensen werden verzameld, op de Garmin-apparaten zijn opgeslagen. Het bedrijf denkt dan ook dat alle data weer zal verschijnen in Garmin Connect zodra gebruikers hun apparaat weer synchroniseren.

Onder meer Garmin Connect functioneert nog niet probleemloos, waardoor het synchroniseren van een Garmin-apparaat met deze dienst wellicht nog aan beperkingen onderhevig is. Het herstelproces van Garmin Connect is volgens het bedrijf al begonnen en eerder bleek al dat de Garmin-diensten deels weer online zijn. Garmin benadrukt dat zijn dienst voor satellietcommunicatie, inReach, volledig werkt en ook niet getroffen was door de aanval. Ook Garmin Pilot Apps, flyGarmin, Connext Services en FltPlan.com zijn volledig operationeel.

Het bedrijf zegt dat de functionaliteit van Garmin-producten niet is getroffen en dat de aanval alleen negatieve gevolgen had voor de mogelijkheid om onlinediensten te raadplegen of gebruiken. Systemen die getroffen waren, worden hersteld en Garmin zegt te verwachten dat het over een paar dagen weer normaal zal opereren. Tijdens het proces om getroffen systemen te herstellen, kunnen er wel vertragingen optreden; dat hangt samen het verwerken van een achterstand aan informatie.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen