Kamer wil opheldering over zelfmoord van ‘getuige’ in Oss

Arie den Dekker in zijn uitgebrande woning. © BD/Peter van Erp

De Tweede Kamer wil opheldering van justitieminister Ferd Grapperhaus over de zelfmoord van een man uit Oss die als getuige van een misdrijf zou zijn beschermd.

Redactie

Het lijkt erop dat zijn dood „een gevolg is van diens behandeling” door de overheid, stelt initiatiefnemer Michiel van Nispen (SP).

De 54-jarige dakloze stak zichzelf maandag in brand op de stoep van het gemeentehuis. Hij liep ernstige brandwonden op en bezweek in het ziekenhuis. De man lag al lange tijd overhoop met de gemeente, waarvan hij hulp verwachtte bij het vinden van onderdak.

Lees ook: Arie den Dekker (54) zag een moord en kwam er vervolgens nooit meer bovenop: hij stak zichzelf in brand en overleed

Uitgebreid

Van Nispen wil, met steun van onder andere CDA, D66, GroenLinks en PvdA, nog tijdens de zomerpauze van de Kamer een „uitgebreide reactie” van Grapperhaus. Het SP-Kamerlid wijst erop dat de Kamer al eerder vragen had over de bescherming van getuigen.

De overleden Ossenaar legde volgens meerdere media twee jaar geleden een verklaring af over een liquidatie bij hem om de hoek. Niet veel later brandde zijn huis af door een brandbom. Justitie zou toen hebben besloten hem te beschermen, maar dat ging volgens de man niet naar behoren.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal