Klanten van T-Mobile en KPN kunnen dinsdag met 5G aan de slag

© ANP

KPN en T-Mobile zetten dinsdag hun vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie aan. Wie klant is bij de bedrijven en een geschikt toestel heeft, kan gebruik gaan maken van het nieuwe supersnelle mobiele internet.

Redactie

Dat zijn waarschijnlijk niet heel veel mensen. Veel smartphones kunnen niet overweg met de nieuwe standaard. Zo heeft Apple nog geen enkel toestel dat gebruik kan maken van de technologie, laat een woordvoerder van KPN weten.

De dekking is ook nog niet landelijk. Bij KPN gaat het in eerste instantie om het grootste deel van de Randstad en Eindhoven. De rest van Nederland volgt later. T-Mobile begint naar eigen zeggen met een groter gebied. Maar het kan volgens een woordvoerster nog wel een paar dagen duren voor alle klanten die daarvoor een geschikt abonnement hebben, zijn omgezet naar 5G.

Veiling

De nieuwe stappen zijn mogelijk door de eerste veiling van 5G-frequenties, waarvan de uitkomst vorige week bekend werd. De drie grote telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hebben frequenties in de wacht gesleept. Zij waren ook de enige partijen die tot de veiling waren toegelaten.

De veiling was een politiek gevoelig onderwerp, omdat de vrees bestaat dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan apparatuur van Huawei uit China. Het kabinet heeft daarom extra eisen gesteld aan telecomproviders.

VodafoneZiggo begon eerder dit jaar al met zijn 5G-netwerk. Daarvoor maakte dat bedrijf gebruik van zogeheten 4G-frequentiebanden om de nieuwe technologie toe te passen, oftewel: 5G werd aangeboden via het 4G-netwerk. Dat was mogelijk omdat nog maar een relatief klein aantal gebruikers toegang had tot 5G.

Er werd in Nederland al langer geëxperimenteerd met 5G. Supersnel mobiel internet moet als aanjager dienen voor nieuwe technologieën als autonoom rijden van voertuigen en kunstmatige intelligentie. Ook is het minder storingsgevoelig.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal