Westerhof eist rectificatie van Jo Bonfrère na uitspraken over verkoop WK-duel Nigeria

Clemens Westerhof! Inzet: Jo Bonfrère. © AFP

Clemens Westerhof heeft in een kort geding rectificatie geëist van uitspraken van zijn voormalige assistent Jo Bonfrère.

Door Redactie

De twee voetbaltrainers, die in de jaren 90 samenwerkten bij Nigeria, stonden in de rechtbank van Arnhem tegenover elkaar.

Maastrichtenaar en oud-MVV’er Bonfrère (74) zou eerder dit jaar in Nigeriaanse media hebben gesuggereerd dat de 80-jarige Westerhof als bondscoach van Nigeria op het WK van 1994 de wedstrijd tegen Italië voor 100.000 dollar had ‘verkocht’.

Volgens Westerhof is daar niets van waar. Hij eist dan ook rectificatie van zijn voormalige assistent, die hem later opvolgde als bondscoach van Nigeria. Westerhof kan naar eigen zeggen terugkeren bij de Nigeriaanse bond als technisch directeur, maar hij wil eerst dat zijn naam wordt gezuiverd. De rechter doet binnen twee weken uitspraak in het kort geding.

Talentvol

Als bondscoach van Nigeria beschikte Westerhof in de jaren 90 over een talentvol elftal, met daarin onder anderen Finidi George, Jay-Jay Okocha, Sunday Oliseh en Daniel Amokachi. De Nigerianen wonnen in 1994 de Afrika Cup en plaatsten zich voor het eerst voor het WK. Op eindronde in de VS bereikte de ploeg van bondscoach Westerhof en assistent Bonfrère als groepswinnaar de achtste finales, waarin Italië de tegenstander was.

Nigeria stond in dat duel lang op voorsprong, maar incasseerde vlak voor tijd de gelijkmaker en vloog er in de verlenging uit door het tweede doelpunt van Roberto Baggio. Italië bereikte op dat WK de finale, waarin Brazilië via strafschoppen te sterk was.

„Westerhof wil een rectificatievordering, omdat Bonfrère heel negatieve dingen heeft gezegd in de pers en hem heeft beschuldigd van omkoping”, zegt de advocaat van de Westerhof. Een bemiddelingspoging voor het kort geding leverde niets op.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal