Aantal nieuwe besmettingen met coronavirus blijft stijgen

© Getty Images

De hernieuwde opmars van corona zet door. De afgelopen week kwamen er 1329 besmettingen bij. Dat is voor de vierde week op rij een (forse) stijging. Maar dat komt vooral omdat steeds meer mensen zich laten testen. Dat meldt het RIVM is haar wekelijke update.

Door Redactie

Vorige week waren er 987 nieuwe besmettingen en dat was toen bijna een verdubbeling vergeleken met de week dáárvoor.

Er zijn in de afgelopen week 23 patiënten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er vier meer dan vorige week. Er zijn negen COVID-19 patiënten als overleden gemeld, twee meer dan in de week er voor.

Lees ook: Willens en wetens op vakantie naar een ‘oranje’ land? Dat kan duur uitpakken

Meer testen

Het aantal nieuwe personen dat positief getest is in Nederland neemt dus verder toe. Dat komt mede door het toenemend aantal mensen dat zich laat testen. Tussen 20 juli en 26 juli hebben 111.764 personen zich laten testen bij de testlocaties van de GGD. Dat zijn 22.878 meer testen dan de week daarvoor, toen 88.886 testen werden afgenomen. Het percentage positieve testen is met 1 procent gelijk gebleven aan een week eerder.

Het reproductiegetal (dat aangeeft hoeveel personen worden besmet door één coronapatiënt) is gestegen naar 1,40. Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen weer 140 andere mensen besmetten. Vorige week lag dit getal nog op 1,29, waarmee het toen voor het eerst in lange tijd weer boven de 1 uitkwam.

De regionale verschillen zijn groot. Met name in Zuid-Holland en Noord-Holland is een toename te zien in het aantal meldingen. Het aantal besmettingen in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland blijft stabiel laag. Net als vorige week telt Zuid-Holland veruit de meeste coronapatiënten. De laatste veertien dagen werden in de provincie 1024 nieuwe patiënten geteld, wat gelijk staat aan 27,6 per 100.000 inwoners. Ook Zeeland telt relatief veel coronapatiënten (22,4 per 100.000), gevolgd door Noord-Holland en Utrecht.

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

Zorgen

Hoewel de huidige cijfers zorgen baren, zijn de weekcijfers nog steeds erg bescheiden vergeleken met het hoogtepunt van epidemie in Nederland, eind maart. Op 31 maart bijvoorbeeld, werden toen in één dag 722 ziekenhuisopnames en 175 doden gemeld. Dat het echter snel kan gaan, is duidelijk: slechts ruim een maand voor die 31 maart werd de eerste coronapatiënt in Nederland gemeld.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal