Luxemburg

Facebookonderzoek vertraagd door Europese rechters

© EPA

Een onderzoek van de Europese Commissie naar Facebook loopt vertraging op door een besluit van het Gerecht van de Europese Unie. Verzoeken van de commissie om informatie, die volgens het socialemediaplatform „zeer gevoelige persoonlijke” gegevens van werknemers bevat, zijn voorlopig geschorst.

ANP

Het vorig jaar ingestelde onderzoek richt zich op de manier waarop Facebook omgaat met data van gebruikers en op marktpraktijken van de Amerikaanse techgigant die mogelijk in strijd zijn met de Europese mededingingsregels.

Facebook stelt dat aanvullende informatieverzoeken van de Brusselse autoriteiten van „uitzonderlijk brede aard” zijn en vroeg het gerecht eerder deze maand om opschorting. De president van het gerecht bepaalde vervolgens dat eerst zeker moet zijn dat de vertrouwelijkheid van de verstrekte informatie is gewaarborgd.

Facebook heeft de EU aangeboden de gevoelige informatie in een beveiligde digitale omgeving te tonen, maar dat werd volgens een bron geweigerd. Als het gerecht beide partijen heeft gehoord, volgt een definitieve uitspraak over het opschortingsverzoek van Facebook. Beroep bij het Europees Hof van Justitie is dan nog mogelijk.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal