Den Haag

Introductie van 5G goed verlopen bij KPN en T-Mobile

Een 5G -logo wordt geprojecteerd op de gevel van het hoofdkantoor van T-Mobile. © ANP

De introductie van het vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie door KPN en T-Mobile is dinsdag goed verlopen.

ANP

Meer dan 10.000 klanten met een geschikt toestel kunnen gebruikmaken van het supersnelle mobiele netwerk.

Veel smartphones kunnen nog niet overweg met de nieuwe standaard en de dekking is ook nog niet landelijk. Zo gaat het bij KPN in eerste instantie om het grootste deel van de Randstad en Eindhoven. „Het duurt enige tijd voordat het nieuwe netwerk helemaal goed doorloopt, maar we zijn tot nu toe nog geen problemen tegengekomen, en dat verwachten we ook niet”, zegt Jacob Groote, 5G-directeur bij KPN. Groote schat in dat er tot nu toe ongeveer 13.000 KPN-klanten het juiste toestel hebben en in het juiste gebied zitten en dus van de nieuwe technologie gebruik kunnen maken.

Geschikt abonnement

T-Mobile begon dinsdag met het activeren van het netwerk in Den Haag en in „het grootste gedeelte van Nederland”. In de komende dagen moeten volgens een woordvoerder T-Mobile klanten die een geschikt abonnement hebben, omgezet zijn naar 5G. „Vandaag is heel goed verlopen”, aldus de woordvoerder. Om hoeveel klanten bij T-Mobile het precies gaat, is niet duidelijk.

VodafoneZiggo begon eerder dit jaar al met zijn 5G-netwerk. Dat was mogelijk omdat nog maar een relatief klein aantal gebruikers toegang had tot 5G. Er werd in Nederland al langer geëxperimenteerd met 5G. Supersnel mobiel internet moet tevens als aanjager dienen voor nieuwe technologieën als autonoom rijden van voertuigen en kunstmatige intelligentie. Ook is het minder storingsgevoelig.

Veiling

De veiling van de 5G-frequenties was een politiek gevoelig onderwerp, omdat de vrees bestaat dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan apparatuur van Huawei uit China. Het kabinet heeft daarom extra eisen gesteld aan telecomproviders.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal