Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Meer dan dertig verwaarloosde dieren in woning in beslag genomen

© Dierenbescherming

In een woning in Echt-Susteren heeft de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) vorige week zieke en verwaarloosde dieren aangetroffen. In totaal werden 28 honden, vier katten en verschillende vogels van een hobbyhouder in beslag genomen.

Kristel Schreurs

Dit gebeurde onder begeleiding van de politie. De dieren bleken ziek, werden slecht verzorgd en zaten in vervuilde verblijven.

De sanctie van de LID volgde op eerdere waarschuwingen die de betreffende hobbyhouder kreeg. Al in januari werd er bij de politie een melding gedaan over verwaarloosde honden in een pand in Echt-Susteren. In eerste instantie leek het loos alarm, tot de LID ontdekte dat er dieren waren achtergehouden. Een tweede controle bracht meer misstanden aan het licht. Zo werden er een hond met een gebroken poot, honden met een zwaar vervilte vacht en ontstoken ogen en oren en een doodzieke kat aangetroffen. Voor de kat, twee honden, vier kippen en een paard kwam de hulp te laat.

In beslag

Voor de overige dieren werden er maatregelen geëist om de gezondheid en leefomgeving in orde te brengen. „Maatregelen die niet of nauwelijks werden nageleefd”, vertelt Dik Nagtegaal, woordvoerder van de LID. Ook de hulp van dierenartsen en een hoefsmid, op kosten van de eigenaar, mocht niet baten. „Toen bij een vijfde controle de leefbaarheid van de dieren niet was verbeterd, is besloten om 28 honden, vier katten en verschillende vogels in beslag te nemen”, vertelt Nagtegaal. De overige dieren – 28 paarden en pony’s – zijn niet in beslag genomen omdat daar geen reden voor was. Wel zal er een hercontrole plaatsvinden.

Machteloos

De zaak is overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Die zal bekijken wat er met de dieren gaat gebeuren en wat de gevolgen voor de eigenaar zijn. Volgens Nagtegaal staat de dierenbescherming tamelijk machteloos als het gaat om dwangmaatregelen. „We kunnen niemand verbieden om dieren te houden. Daarnaast is de Nederlandse wetgeving zo ingericht dat men mensen een tweede kans wil geven. En zelfs een vijfde kans. Er moet een gegronde reden zijn om dieren weg te halen. Redenen die worden getoetst aan de wet.”

Volgens Nagtegaal ligt er een wetsvoorstel klaar om dat te veranderen. Een rechter kan dan een ‘zelfstandig houdverbod’ opleggen aan mensen die hun dieren verwaarlozen.