Kabinet wil geen landelijke mondkapjesplicht

Ondanks het oplopende aantal besmettingen, ziet het kabinet geen reden een landelijke mondkapjesplicht in bijvoorbeeld winkels in te voeren. © ANP

Er komt geen landelijke mondkapjesplicht. Het Outbreak Management Team (OMT) ziet geen aanleiding om die in te voeren nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt. Wel staat het burgemeesters vrij om zelf een lokale mondkapjesplicht in te voeren.

Redactie

Het kabinet had het OMT gevraagd nog eens te kijken naar nut en noodzaak van een landelijke mondkapjesplicht, bijvoorbeeld in winkels of op andere plekken waar in de praktijk mensen geen anderhalve meter afstand houden. Het OMT ziet daar echter geen meerwaarde van in, staat in een nog niet gepubliceerd advies, zo bevestigen bronnen rond het kabinet.

Wel gaat het kabinet woensdag met de burgemeesters van de verschillende veiligheidsregio’s om tafel zitten om nog eens te wijzen op de mogelijkheid om lokaal een mondkapjesplicht in te voeren. Vorige week gaven de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, waar het aantal besmettingen het hardst stijgt, aan behoefte te hebben aan zo’n plicht. Volgens het kabinet kunnen burgemeesters dat zelf al invoeren, mits het proportioneel is. Te denken valt aan plekken waar het druk is door het hoge aantal toeristen.

In het overleg zal het kabinet de burgemeesters er nogmaals op wijzen dat een eventuele mondkapjesplicht nooit in plaats mag komen van de maatregel om mensen anderhalve meter afstand van elkaar te laten houden. Volgens het OMT is dat nog steeds de beste waarborg om besmetting van de een op de ander tegen te gaan. Winkeliers en horeca-eigenaren moeten er nog steeds op toe zien dat iedereen zich aan die regel houdt.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal