Premier Rutte bezorgd over coronabesmettingen: ‘Was je handen stuk’

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Mark Rutte op het ministerie van Veiligheid en Justitie na afloop van een eerder overleg over de coronacrisis. © ANP

Minister-president Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maken zich zorgen over het oplopend aantal coronabesmettingen in Nederland. In een bericht op Facebook drukken ze mensen op het hart zich aan de basisregels te houden. ,,Was je handen stuk. Het virus verspreidt zichzelf niet, mensen doen dat.”

Koen Voskuil

Ook tijdens het zomerreces hebben Rutte, De Jonge en andere ministers dagelijks contact over het coronavirus, dat op sommige plekken weer opleeft. ‘Natuurlijk baart het ons zorgen dat ook deze week het aantal positief geteste personen in Nederland weer stijgt’, schrijven Rutte en De Jonge.

Ze roepen mensen op om zich ook in de vakantieperiode aan de regels ‘die we allemaal kennen’ te houden. ,,Het virus verspreidt zichzelf niet, mensen doen dat. Daarom gelden de basisregels onverminderd, overal en voor iedereen. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar helaas zien we dat de recente uitbraken vooral het gevolg waren van het niet naleven van de basisregels.”

Ontspannen, maar niet verslappen

Rutte vraagt mensen om ook op het terras, het strand en de camping de regels in acht te nemen. ‘Houd anderhalve meter afstand. Blijf thuis bij klachten zoals verkoudheid, hoesten en verhoging van temperatuur, en laat je testen. Vermijd drukte en werk zo veel mogelijk thuis. En was je handen stuk. Want ook al is het zomer, we kunnen ontspannen maar zeker niet verslappen.’

Volgens Rutte en De Jonge gaat het nog ‘ongelooflijk veel discipline’ vergen om het coronavirus onder controle te houden. ,,Waar nodig zal lokaal of landelijk worden ingegrepen. Met z’n allen moeten we daarin onze verantwoordelijkheid nemen. Ieder voor zichzelf en met 17 miljoen mensen samen.”

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal