Gymnastiekbond legt topsportprogramma vrouwenturnen gedurende onderzoek naar misbruik stil

© Hollandse Hoogte / ANP

Het topsportprogramma van de KNGU wordt voorlopig stopgezet. Dat heeft de turnbond woensdagmiddag op een persconferentie laten weten. De coaches die de afgelopen dagen in opspraak zijn geraakt, Vincent Wevers en Gerben Wiersma, zullen gedurende het onderzoek geen rol meer hebben in Team NL.

Redactie

De afgelopen dagen deelden veel oud-turnsters persoonlijke ervaringen over misstanden die ze hadden meegemaakt tijdens hun carrière. Dat gebeurde na een ontboezeming van trainer Gerrit Beltman, die toegaf zijn pupillen fysiek en geestelijk mishandeld te hebben. Door de oud-turnsters werden vervolgens ook de namen van topcoaches Wevers en Wiersma regelmatig genoemd.

Lees ook: Limburgse trainer over misstanden in turnwereld: ‘Ik had harder aan de bel moeten trekken’

Volgens voorzitter Monique Kempff is het een noodzakelijk besluit dat is genomen na gesprekken met de betrokkenen. ,,De getuigenissen hebben me enorm geraakt. We hebben unaniem besloten de coaches gedurende het onderzoek hun werkzaamheden niet uit te laten voeren. Hoe en door wie de taken worden overgenomen is nu nog niet duidelijk.” NOC*NSF steunt het besluit.

Grote moed

Afgelopen week kondigde de KNGU een onafhankelijk onderzoek aan naar aard en omvang van grensoverschrijdend gedrag en intimidatie bij topsport in alle disciplines van de gymsport. Ook riep de KNGU sporters op om melding te maken van misstanden bij Centrum Veilige Sport Nederland.

Lees ook: Turnsters Oranje: Vroeger ruimte voor geselingen, nu niet meer

,,We roepen sporters op om zich uit te spreken. Dat dat nu gebeurt, getuigt van grote moed”, zegt Kempff. ,,De verhalen zijn ook een roep om erkenning van wat er is gebeurd. Die erkenning verdienen zij. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Erkenning, en tegelijkertijd grote zorgvuldigheid richting alle betrokkenen.”

Grote gevolgen topturnsters

Dat het ingrijpen in het trainingsprogramma richting de Olympische Spelen van 2021 grote gevolgen heeft voor de huidige vrouwenselectie is overduidelijk. Vooralsnog is het niet bekend of turnsters als Sanne Wevers en Eythora Thorsdottir het EK in het najaar mislopen en hoe de route richting Tokio eruit komt te zien.

Lees ook: Oud-turnster Masela was bang voor Vincent Wevers: ‘Daar heb ik nu wel last van’

,,Natuurlijk maken we ons zorgen over onze olympische deelname. Sporters zien nu iets gebeuren, wat heel heftig is”, zegt technisch directeur Mark Meijer. ,,Ik voel me verantwoordelijk om binnen de mogelijkheden die er zijn die ambitie in stand te houden. Ook die sporters moeten niet het gevoel krijgen dat ze in de steek gelaten zijn.”

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal