Ziggo vraagt klanten wachtwoord van wifi-apparaat te wijzigen na vondst ‘zwak punt’

© ANP

VodafoneZiggo heeft een groot aantal klanten met een zogenoemd C7-accesspoint, ook wel Wifibooster Ziggo C7 genoemd, opgeroepen hun standaardinstellingen te wijzigen. Het is onder meer belangrijk het wifiwachtwoord te veranderen, omdat er een ‘zwak punt’ is ontdekt in de beveiliging van het apparaat.

Redactie

In een mail aan klanten met zo’n apparaat geeft VodafoneZiggo tips om het wachtwoord te veranderen. Ook raadt de provider aan de netwerknaam te wijzigen. Over het wachtwoord van de Wifibooster zelf staat niets in de mail.

De provider zegt een ‘zwak punt’ te hebben gevonden in het apparaat. Wat voor kwetsbaarheid dat is, meldt het bedrijf niet. Het lek zou door beveiligingsexperts zijn gevonden. ,,Er is geen enkele aanwijzing dat de Wifibooster C7 of andere apparatuur daadwerkelijk is getroffen”, zegt een woordvoerder. De mail is vooral uit voorzorg gestuurd.

Afluisteren

Als een aanvaller het lek uitbuit en het standaardwachtwoord van de Wifibooster nog is ingesteld, zou het volgens VodafoneZiggo mogelijk zijn informatie op het netwerk af te luisteren. Hoe dat precies werkt, is dus niet bekend.

VodafoneZiggo lijkt het bericht niet alleen te hebben gestuurd naar gebruikers van de C7, maar ook naar anderen. Volgens een woordvoerder gaat het om ‘een groot deel’ van de klanten. ,,We willen er zeker van zijn dat alle klanten die de Wifibooster Ziggo C7 hebben, hun wachtwoord uit voorzorg aanpassen. Ook de klanten die de Wifibooster tweedehands hebben aangeschaft”, zegt de woordvoerder.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal