Krimp

Economie in buurlanden krijgt harde klappen door corona

Print
Economie in buurlanden krijgt harde klappen door corona

Afbeelding: Getty Images

De economieën van Duitsland en België worden hard geraakt door de coronacrisis.

Duitsland meldt een krimp van 10,1 procent in het tweede kwartaal. In België bedraagt de neergang in dezelfde periode 12,2 procent.

De krimp in Duitsland, de grootste economie van Europa, valt slechter uit dan verwacht. Economen hadden in doorsnee gerekend op een neergang van 9 procent. Volgens het Duitse federale statistiekbureau, dat de daling meldt op basis van een voorlopige raming, gaat het om de sterkste krimp sinds het begin van de metingen in 1970. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de neergang ‘slechts’ 2 procent.

In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar gaat het om een daling van het Duitse bruto binnenlands product (bbp) met 11,7 procent. Door de coronacrisis en de lockdownmaatregelen is onder meer de Duitse auto-industrie hard geraakt. Ook daalden belangrijke indicatoren als investeringen, export en winkelverkopen.

België

In België daalde het bruto binnenlands product (bbp) ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 met 14,5 procent, blijkt uit een raming van het Instituut voor de nationale rekeningen en de nationale bank. De economische bedrijvigheid in de industrie, de bouw en de dienstensector daalde met respectievelijk 13, 13,3, en 11,8 procent. De cijfers kunnen nog iets veranderen, omdat nog niet alle gegevens uit juni binnen waren.

In het eerste kwartaal nam het Belgische bbp af met 3,5 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden en met 2,4 procent vergeleken met een jaar eerder. De bestedingen van huishoudens daalden met ruim 6 procent.

Steunpakketten

Om de crisis het hoofd te bieden, zijn de Duitse en Belgische overheden met omvangrijke steunpakketten voor de economie gekomen, terwijl ook maatregelen werden getroffen om massaontslagen te voorkomen.

Het Duitse federale arbeidsbureau maakte donderdag bekend dat de werkloosheid in Duitsland in juli stabiel is gebleven op 6,4 procent. Dat is het hoogste niveau in bijna vijf jaar. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen