Miljardenverlies voor Air France-KLM, omzet KLM duikelt meer dan 75 procent

Print
Miljardenverlies voor Air France-KLM, omzet KLM duikelt meer dan 75 procent

Afbeelding: Hollandse Hoogte

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft in het tweede kwartaal nog meer verlies geleden dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Omdat vrijwel alle vliegtuigen een deel van de afgelopen periode aan de grond moesten blijven, liep het operationeel verlies op tot 493 miljoen euro. De omzet duikelde met meer dan 75 procent.

Daarmee deed KLM het aanzienlijk beter dan de Franse zustermaatschappij Air France. Onder meer door strengere lockdownregels in Frankrijk zette de Franse luchtvaartmaatschappij een bijna 87 procent lagere omzet in de boeken.

Heel Air France-KLM haalde een omzet van 1,2 miljard euro, tegen 7 miljard euro vorig jaar. Het nettoverlies bedroeg 2,6 miljard euro, onder meer door extra afschrijvingen die werden genomen vanwege het vervroegd uit de vaart nemen van de Boeing 747 door KLM en de Airbus A380 en A340 door Air France.

Iets positiever

Voor de komende kwartalen werd moederbedrijf Air France-KLM iets positiever. Het bedrijf verwacht dat in de lopende perioden 45 procent van alle vluchten vertrekt wat in het vierde kwartaal moet zijn opgelopen tot 60 procent. Het concern houdt daarbij een slag om de arm omdat het herstel sterk afhankelijk is van ontwikkelingen rond het coronavirus.

Mede door staatssteun van de Franse en de Nederlandse overheid had Air France-KLM eind juni 14,2 miljard euro beschikbaar aan geld en mogelijk krediet.

Staatssteun

De staatssteun bestond uit een directe lening van 1 miljard euro met een looptijd van 5,5 jaar, en overheidsgaranties tot 90 procent op kredieten bij in totaal elf banken ter waarde van 2,4 miljard euro. Het kabinet stelde wel forse eisen aan de steun voor KLM. Zo moest het personeel salaris inleveren, moest er gesneden worden in de kosten, kwamen er minder nachtvluchten en moest er milieuvriendelijker worden gevlogen.

In oktober moet er een uitgewerkt plan liggen, met daarin de aanpassingen aan de nieuwe economische situatie.

Loonsubsidie

KLM was bij de eerste ronde voor coronaloonsubsidie van de overheid een grootverbruiker van de steunmaatregel. In totaal betaalde de overheid de vliegmaatschappij en verschillende onderhouds- en cateringonderdelen van het bedrijf ruim 304 miljoen euro om de loonkosten deels te dekken. Air France kreeg eerder al 7 miljard steun van de Franse overheid. Daarmee komt het totaalbedrag aan staatssteun voor Air France-KLM op 10,4 miljard euro.