Meander Thuiszorg vervangt douchen bij hitte door washandje

Print
Meander Thuiszorg vervangt douchen bij hitte door washandje

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Kerkrade / Eygelshoven / Heerlen / Hoensbroek -

Thuiszorgcliënten van Meander worden bij extreem warm weer, zoals vrijdag, niet meer gedoucht. Daarvoor in de plaats komt een poetsbeurt met een nat washandje. Niet iedereen is daar blij mee.

„Een douchebeurt kost extra energie en is belastend voor de klanten en onze medewerkers. Een washandje – wassen zonder water, zoals wij het noemen – geeft hetzelfde resultaat”, zegt Tessa Schreibers, directeur wijkverpleging bij Meander.

Mondmaskers

Daarbij komt dat de verzorgers nu mondmaskers dragen als ze cliënten bezoeken. Schreibers: „Dat maakt het extra zwaar als je veel douchebeurten op een dag moet geven. Maar zonder corona hadden we dit ook gedaan. Het maakt deel uit van ons hitteprotocol, net als genoeg vocht innemen. Onze ervaringen hiermee zijn hartstikke goed, ik maak me geen zorgen dat dit niet goed gaat. Anders valt erover te praten.”

Henk Dritty vindt het mensonwaardig dat zijn moeder in Kerkrade nu een van de twee wekelijkse douchebeurten moet missen. „Als het zo warm is, verlang je juist naar een extra douchebeurt. Mijn moeder ervaart het helemaal niet als extra belastend, ze wil gewoon gedoucht worden. Ik ben echt razend. We mogen hopen dat wij niet zo oud worden en zo worden behandeld.”

Wastafel

Het hitteprotocol van Buurtzorg Nederland zegt niets over minder douchen. „Ik vind het de grootste onzin om niet te douchen”, zegt Mandy van de lokale tak in Kerkrade-West. „Wassen aan een wastafel is misschien wel veel vermoeiender en duurt langer. Onder de douche zet je de sproeier aan en het is klaar.”

Buurtzorg Heerlen-Centrum merkt in de praktijk dat mensen bij hitte juist graag willen douchen. „Alleen als de cliënt zelf aangeeft niet te willen douchen, doen we het niet”, aldus een medewerker.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen