VAR krijgt in de eredivisie hulp van buitenspeltechnologie

Print
VAR krijgt in de eredivisie hulp van buitenspeltechnologie

Afbeelding: Pro Shots -Joep Leenen

De VAR gaat het komende seizoen gebruik maken van buitenspeltechnologie in de eredivisie. De KNVB laat donderdag weten dat daarmee nog nauwkeuriger bepaald kan worden of een speler buitenspel staat.

Buitenspel of niet: soms is het met het blote oog nauwelijks te zien. Zeker in stadions waar geen zestienmetercamera aanwezig is. Om de VAR extra hulp te bieden bij het bepalen van buitenspel worden er momenteel technische voorbereidingen getroffen in alle eredivisiestadions om vanaf het komende seizoen met buitenspeltechnologie te werken. Zo moeten er in elk eredivisiestadion camera’s worden geïnstalleerd ter hoogte van het zestienmetergebied. Vooralsnog was dit alleen in de stadions van Ajax, Feyenoord en PSV het geval. In andere stadions leek het soms lastig vast te stellen of er sprake was van buitenspel, zo laat de KNVB weten. ,,De zestienmetercamera’s voorzien de VAR niet alleen van goede beelden, maar zijn ook noodzakelijk bij het gebruik van de buitenspeltechnologie.”

De buitenspeltechnologie is van het technologiebedrijf Hawk-Eye en wordt op dezelfde wijze gebruikt in de Champions League. ,,In het VAR-protocol van de internationale spelregelcommissie IFAB is de belangrijkste kernboodschap dat de VAR uitsluitend ingrijpt wanneer de beslissing van de scheidsrechter duidelijk fout is. Dit basisprincipe geldt ook wanneer dankzij de buitenspellijnen duidelijk wordt dat er een fout is gemaakt. Wanneer er ondanks de buitenspellijnen twijfel bestaat over een genomen beslissing, zal de VAR niet ingrijpen”, aldus de KNVB.

De zestienmetercamera’s kunnen meteen in gebruik genomen worden zodra deze zijn geïnstalleerd. Met buitenspeltechnologie wordt gewacht tot deze in álle stadions geïnstalleerd is. De KNVB streeft ernaar dit bij aanvang van de competitie, op 12 september, gerealiseerd te hebben.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen