Metamorfose Groene Loper vastgelegd voor nageslacht

Fotograaf Bert Janssen brengt de nieuwbouw aan de Groene loper in beeld, zoals hier op de kruising bij de Lourdeskerk. © Bert Janssen

Fotograaf Bert Janssen legt sinds februari het verloop van de nieuwbouw langs de Groene Loper vast. De stenen, de sfeer, de mensen. „Later kijken we de foto’s terug en denken: oh ja, zo was het toen.”

Projectbureau A2 Maastricht/Karin Somers

Janssen kent het gebied van de Groene Loper op zijn duimpje. “Destijds ben ik gevraagd om de tunnelbouw te fotograferen en was ik een van de vaste fotografen die jarenlang bijzondere momenten hebben vastgelegd.”

Nu er aan de Groene Loper woningen gebouwd worden, pakt hij het fototoestel op verzoek van Projectbureau A2 weer ter hand. Dankzij het contact met de opzichter van de bouwplaatsen, komt hij op plekken die voor velen verborgen blijven. Zoals een blik vanaf de steiger op de boombogen, of op de Lourdeskerk.

Janssen let op zichtlijnen en kijkrichtingen. „Bijvoorbeeld op kruisingen. Die veranderen ontzettend snel. Je ziet nu de voormalige boksschool vanaf de Voltastraat. Dat is na de bouw niet meer het geval.”

Hij maakt bewust bepaalde keuzes. „Waar een ander een bouwkeet niet op de foto zet, laat ik het er wel op staan. Dat hoort bij de tijd en komt nooit meer terug.” Janssen toont een foto van de ANWB-flat bij nacht. Achter elk raam schijnt ander licht. Er staat een groot bord op de voorgrond met de anderhalvemeterregel erop. „Dit was tijdens het begin van de lockdown. Ook dat is een tijdsbeeld.”

Janssen poogt de veranderingen zo goed mogelijk vast te leggen. „De vrijheid die mij gegeven wordt bij deze opdracht, vind ik fijn. Hierdoor kan ik ook mijn eigen kijken op de Groene Loper tonen. Het is een soort geschiedschrijving.”

De fotograaf heeft inmiddels zo’n 600 foto’s gemaakt. „Misschien dat we over een jaar een selectie maken voor een expositie of een boek.”