Tropische 31 juli breekt hitterecords: sinds eerste metingen nog nooit zó warm

Print
Tropische 31 juli breekt hitterecords: sinds eerste metingen nog nooit zó warm

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Maastricht / Itteren -

De laatste julidag is sinds het begin van de metingen niet eerder zo warm verlopen als vandaag. Op veel plaatsen liep de temperatuur op naar tropische waarden. Zeker in Limburg, Brabant, Zeeland en Zuid-Holland worden op meer plaatsen warmterecords gebroken.

Rond 14.30 uur liep de temperatuur in Maastricht op naar 34.2 graden. Sinds het begin van de metingen in 1901 is die temperatuur niet eerder zo hoog geweest als in dit jaar. Het 25 jaar oude record van 34.1 graden, gemeten in Arcen in 1995, is daarmee gebroken.

Op veel plaatsen in Brabant liep de temperatuur op naar tropische waarden. Eindhoven haalt rond 14.30 uur de 32.7 graden, Gilze en Rijen 32.5 graden en Bergen op Zoom zelfs 33.1. Het Brabantse hitterecord op 31 juli dateert uit 1995: in Volkel werd toen 33,7 graden gemeten.

In Gelderland en Utrecht is de kans op warmterecords kleiner, maar zeker niet nul.

Ook nog kans op landelijk hitterecord

Wanneer de temperatuur in De Bilt vrijdagmiddag of vroeg in de avond op weet te lopen naar ten minste 32.4 graden, is ook sprake van een nieuw landelijk hitterecord voor 31 juli. Het huidige record van 32.3 graden is eveneens 25 jaar oud.

Mocht dit lukken, dan is dat alweer het zevende hitterecord van dit jaar tot nu toe. In juni werden al twee records gemeten en in februari vier. Kouderecords zijn er dit jaar in De Bilt nog niet geweest.

Dit weekend

Zaterdag wordt de warme lucht verdreven, ‘s middags in het oosten ook met onweersbuien. Het wordt van noordwest naar zuidoost 24 tot 31 graden.

Zondag is de hitte verdreven uit het land. Toch is het met 22 tot 26 graden geen onaardige dag. Wolken en zon wisselen elkaar af en vooral in de ochtend kan er een bui vallen.

Tropische 31 juli breekt hitterecords: sinds eerste metingen nog nooit zó warm
31 juli is een tropische dag in Nederland. Foto: KNMI

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen