60 jaar lachen en gezelligheid op de kegelbaan

De leden van Dameskegelclub ONA, met in het midden in zwart-wit Sissi Wanders, daarachter in groen Ria Cornelissen en rechts in rood Joke Vromen. © Dameskegelclub ONA

Dameskegelclub ONA (Ontspanning Na Arbeid) bestaat volgende maand 60 jaar. Iedere dinsdagavond staan de 17 leden van de vereniging met een mop, een lach én frieten op de kegelbaan.

Judith Bouwels

Ze zijn al zo’n dertig jaar lid van het bestuur van dameskegelclub ONA. Ria Cornelissen (74) en Sissi Wanders (60) vertellen met een groot enthousiasme over de sfeer die er heerst binnen de club. Ondanks het coronavirus, dat voorkomt dat de zeventien dames het 60-jarig bestaan van de vereniging met een etentje kunnen vieren, gaat het jubileum zeker niet ongemerkt voorbij. „We gaan met z’n allen een reisje maken in augustus. Vanaf Bonn varen we op een boot langs de Rijn”, vertelt Sissi. „En hopelijk kunnen we aan het eind van het jaar alsnog uiteten, zodat we ook onze jubilaris, die 25 jaar lid is van de club, in het zonnetje kunnen zetten”, vult Ria aan.

Fijne groep

35 jaar geleden vroeg haar tante of Ria ook wilde kegelen bij kegelclub ONA. Ria vroeg later Sissi mee, die bij haar in de straat woont. Ria: „Ik vond het eigenlijk meteen leuk. Het is zo’n leuke, fijne groep. Inmiddels zijn er leden weggevallen en zijn daar nieuwe voor in de plaats gekomen, maar de sfeer is nog altijd hetzelfde. Het jongste lid is 39 en het oudste is 85, en die gooit gewoon nog mee.” Sissi valt haar bij: „Het is ook een meelevende groep. Als iemand ergens mee zit, leven we allemaal mee. Als iemand ziek is, gaan we op ziekenbezoek. En daarnaast is het altijd zo gezellig. Iedere dinsdagavond tijdens het kegelen in Buurtcentrum De Koffiepot bestellen we frietjes en als iemand jarig is, is er vlaai.”

Concentreren

En dat is nog niet alles: de dames doen ieder jaar rond het Sinterklaasfeest aan surprises maken, inclusief gedichten. Daarnaast zit er ook een beetje competitie bij de club. Iedere maand ontvangen twee spelers met de hoogte score een wisseltrofee. En jaarlijks wint de beste speelster van het gehele afgelopen jaar een grote bos bloemen. Ria en Sissi ontvangen zelf geregeld de wisseltrofee of een bos bloemen. Wat is hun geheim voor goed kegelen? „Concentreren”, zegt Ria vastberaden. „Niet lukraak gooien, maar goed concentreren. En je niet laten afleiden door het moppentappen en gelach achter je.”

Ondanks dat zestig jaar geleden besloten is dat de club enkel voor vrouwen is, zijn Ria, Sissi en het derde bestuurslid Joke Vromen - die nu op vakantie is - het erover eens dat dat zo moet blijven. „Met mannen erbij praat je toch over andere dingen”, zegt Sissi. Eén keer per jaar, tijdens de koningskegelspelen van de kegelclub, zijn er vier mannen aanwezig om de scores bij te houden. Meespelen doen én mogen ze niet. „Maar volgens mij zijn ze allang blij als ze iedere dinsdagavond even rust hebben.”